5 entry daha
  • batman serisindeki bir çok karakterden daha fazla derinlik taşıdığına inandığım bir "kötü" karakter.

    --- spoiler ---

    çizgi romanında hikayesi şudur; oldukça başarılı bir hekim olan ra's al ghul, 1400'lü yıllarda "hayatının aşkı" eşi sora'yla beraber orta doğu'da yaşamaktadır. lazarus pit denen, içine gireni iyileştiren bir fenomen keşfettikten sonra, ra's, yakınında yaşadığı şehrin ölmekte olan prensini bu çukurlardan birine indirerek kurtarır.. ama bilmediği şey, çukurların, kendisini kullananı yavaş yavaş delirttiğidir. deliren prens, sora'yı öldürür ve cinayetin üstünü kapamak için ra's'ı suçlayarak hapse attırır. ra's, hapisten kurtulduktan sonra, gizlice saraya virüslü kumaşlar gönderir ve önce saray, sonra bütün şehir hasta olur; prens ve oğlu ra's a çare bulması için geldiklerinde, ra's, önce ikisini, sonra da kabilesini toplayarak bütün yozlaşmış şehri öldürür. daha sonra arkadaş, batman çizgi romanlarının seyri gereği "kötü" olmak için çok daha karanlık bir kimliğe bürünür ve amaçların peşinde koşar.

    --- spoiler ---

    batman begins'teki ra's al ghul ise çok daha realistik. sözleri ve davranışlarıyla hukuk felsefesi ile ilgilenenlere tanıdık geleceğine inandığım "avenging justice", yani "intikamcı adalet" denen bir akımı temsil ediyor (ki aynı dönemlerde sinemalarda oynayan v for vendetta'yı benim gibi elli kere izlemiş olanlar "violence can be used for good... for justice." / "şiddet iyilik için de kullanılabilir... adalet için." sözünü mutlaka hatırlayacaklardır.) christopher nolan'ın enteresan karakter portrelerinden biri kesinlikle.

    --- spoiler ---

    bununla beraber, hastalarına gönderme yapmak için, filmde ra's ın ağzından çizgi romana gönderme yapan laflar da duyuyoruz; ki bruce wayne ile aralarındaki "ben her zaman bu dağlarda değildim. bir zamanlar bir karım vardı. büyük aşkım. benden zorla alındı. ben de, senin gibi, tereddütsüz, acımadan savaşılması gereken kötü insanların olduğunu öğrenmek zorunda kaldım." konuşması bunun en iyi örneği olabilir.

    aynı zamanda, hödük bruce wayne'in batman begins'in ilk kırk beş dakikasında aldığı eğitimin zerresini the dark knight'a taşıyamadığını görüyoruz. adam kafana vura vura söyledi "yavrum dünyayı gezdin yordun kendini suçluları anlamak için ama, bir suçlu karmaşık değildir" diye, "asıl korktuğun şey kendindir, müthiş veya korkunç şeyler yapabilme dürtündür, önce bu korkunu yeneceksin" diye, "always mind your surroundings" diye. ondan sonra elin palyaçosu**nun tezgahına düşüp "racheeeeeeel" diye bağırırsın böyle. tövbe tövbe.

    --- spoiler ---
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap