6 entry daha
  • türkiye'de kadin kotasiyla ilgili anayasal bir düzenleme yok. ama dört parti - kendi istegiyle - kota uygulamasi yürütüyor:

    - chp, yüzde 25'lik bir kota saptamis; ama gercek anlamda uygulamiyorlar - yani kendi kendilerine koyduklari kurala uymuyorlar
    - demokrat parti, yüzde 10'luk bir kota saptamis; ama ayip denen bir sey var - yüzde on ne demek yahu? bizle dalga mi geciyorsun dp?
    - ödp, yüzde 30'luk bir kota saptamis; ama tbmm'de temsil edilmedikleri icin bu kotanin - önemli olan sembolik degeri disinda - pek bir anlami yok
    - dtp, yüzde 25'luk bir kota saptamis

    dolayisiyla durum pek ic acici degil. sanirim su an tbmm'deki kadin milletvekili orani yüzde 10'u bile bulmuyor (avrupa ortalamasi yüzde 20'nin üzerinde). 150 ülke arasinda siralamada 106'inci sirada yer aliyoruz böylece. bu listedeki bir numaranin ruanda olduguna dair dikkatinizi cekmek isterim, zira entry'yi okumaya devam ederseniz bu bilgi - birazdan - lazim olacak.

    simdi basbakanimizin kotalarla ilgili düsüncelerine göz atalim (radikal'den alinti):
    ''ka-der başkanı hülya gülbahar'ın seçimlerde kadınlara kota getirilmesi isteğine şu karşılığı verdi: "haksızlık yapıyorsun. niye adil olmuyorsun. şu anda herkes eşit. ben kotayı eşitlik olarak almıyorum. eşit katılım zaten şu anda var. git kazan al. sen kendin gidip kazanıp alamıyorsun. kota olduğu zaman ben erkeklerin ianesine sığınıyorum demektir. bana bunu anlatamazsın. bütün dünyada bu yok. abd'de kota var mı? fransa'da kota kaç? sen ruanda mı olmak istiyorsun, buyur ruanda ol. kotayı kadına saygısızlık olarak görüyorum."*

    basbakanimizin bakis acisi böyle olunca, elbette kimse özel sektördeki kotalarla ilgili konusmuyor. henüz politik alanda o kadar yetersiz bir konumda ki kotalar, sirketler icin kota uygulamasi kimsenin aklinin ucundan gecmiyor/gecemiyor gibi. halbuki bu da cok önemli konu. örnegin norvec'te 2006 yilindan beri yürürlülükte olan bir kanun, sirketlerin yönetim kurullarinin en azindan yüzde 40'inin kadinlardan olusmasi gerektigini öngörüyor.

    entry'mi kotalarin tam olarak neden bu denli önemli oldugunu aciklayan bir dolu argüman ile bitirebilirdim. ama buna gerek yok, cünkü tek bir cümle yeterli: kotasiz bir dünyada bizi ''münasip''/yeterli sayida kadin temsil etmiyorsa, kotalara ihtiyacimiz var demektir. bu kadar basit.

    *(kaynak: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=234565)

    edit: bitter cikolata'nin verdigi bilgiye göre chp'nin kotasi vekiller icin degil il genel meclisi icin gecerliymis ve bu alanda kotayi düzgün sekilde uyguluyorlarmis. benim kaynagim eski oldugu icin, hangisinin dogru oldugunu bilmiyorum. ikimiz de üsenmezsek, hangi bilginin dogru oldugunu arastirip buraya aktaracagiz. bitter cikolata'ya düzeltmeleri icin tesekkür eder, kotali günler dilerim.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap