262 entry daha
  • --- spoiler korkusu sardı dört bir yanımı ---

    bu tür filmleri izlemeden önce insanların kafasında bir figür beliriyor ve filmin tamamını o figür üzerinden düşünüyorlar. bu filmde bu figür bir köpekbalığı. dolayısıyla sanki filmde sürekli bir köpekbalığı göreceğiz, insanları yiyecek, insanlar onu öldürmeye çalışacak gibi yanlış bir öngörü oluşuyor. evet, jaws'ta bu bahsettiğim sahnelerin hepsi mevcut, ama sırf bu şekilde düşünürsek film çok çabuk tüketime açık gibi duruyor. oysa jaws en azından birkaç kere izlenebilecek bir film aslında. yani filmi "oov, manyak bi köpekbalığı var, çok korkunç" düzeyine indirmemek lazım. üstelik filmin başında savaşılması gereken varlık köpekbalığı değil, bürokrasi. turistlerden gelecek dolarları, kamusal güvenliğe tercih edecek bir vali var ve kayıplar ancak kendi iktidarını tehlikeye atacağı seviyeye geldiği zaman önlem için hareket izni verebiliyor (bu bölümlerde "biz ille de denize girmek istiyoruz" diye sızlanan gerizekalıların olduğu sahneler gibi biraz sırıtan sahneler de var).

    tehlikeye karşı; korku (brody), cesaret (quint) ve bilgi (hooper) birleşiyor ve sonunda cesaret en önden gaza gelip ölüyor, bilgi önce deniyor, olmayınca götü sağlama almak için saklanıyor, korku ise hayatta kalmak için her şeyi deneyerek hem kurtuluyor, hem de galibiyetin mümessili oluyor.

    gerçek köpekbalığı ölçülerine dayanarak oluşturulmuş mekanik köpekbalıkları asla karikatür seviyesine inmemiş. ayrıca spielberg yaratığı göstermeden gerilim yaratmayı gerçekten çok iyi başarmış. filmin çekildiği tarih düşünülürse, bu bir film için çok sağlam bir özellik.

    yönetmen bazı içgüdüsel korkularımızı (başka bir yaratık tarafından yenilmemiz, boğulma, bir yerde kısılı kalma gibi) senaryonun tabanına yerleştirmiş, iyi oyunculukları neticesinde sempati duyabileceğimiz aktörleri gözümüzün önüne koymuş (üstelik o dönem çok meşhur filan da değillerdi) ve bunlar bir de john williams'ın film müziği yapma becerisiyle birleşince ortaya muntazam ve başarılı bir eser çıkmış. sinema tarihinde kendine korunaklı bir yer edinmiş filmlerden biri.

    --- ben sana spoiler yok demedim ---
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap