27 entry daha
  • ne zaman şöyle iricene bir dolunay görsem, "cosmo'nun ayı!" diye birilerinin böğrünü dürtüklememe sebebiyet veren sinema şaheseri.
    itiraf etmeliyim ki evlat yerine koyarak sevdiğim, bu yüzden birini öbürünün önüne koyup da "bunu daha çok severim" diye bir sıralamaya yerleştiremediğim pek çok filmim vardır. ancak filmleri evlat edinme ve hatta onları besleyip büyütme sürecimi tetikleyen başlıca film kati surette ay çarpması'dır. 1990 başlarında star televizyonunda yayınlanıp, dayım tarafından bir vhs kasete kaydedilerek ailenin kadın silsilesinin kullanımına sunulmasıyla başlayan bu aşk ilişkisi, aradan geçen 20 yıla rağmen azim ve ısrarla devam etmekte. etmemesi de mümkün değil zaten. çünkü castorini'lerin biraraya geldiklerinde yaptıkları tüm o italyan ailelerine özgü delilikler bire bir benim ailemi çağrıştırmıştır bana. iki ailenin tez canlı, kakofonik, eşşek kadar olmuş ama çocuk gibi davranmaya devam eden, kolaylıkla ağlayıp aynı kolaylıkla gülen, ev içindeki tımarhaneden hallice yapıyı doğal olarak kabullenen delişmen üyeleri hık demiş birbirinin burnundan düşmüştür.
    elbette bir de loretta ile ronny'nin la boheme operasına bulanmış aşkı etkili faktördür moontruck'ın listenin bir numarasına oturmasında. bu film yüzündendir ki la boheme operasını her izleyişimde, mimi ve rodolfo'nun yerinde loretta ile ronny'yi hayal etmişimdir. puccini'nin bu dev eserini zihnimde moonstruck parsellemiştir.

    gelelim cosmo'nun ayı meselesine:

    --- spoiler ---
    "şimdiye kadar, cosmo'nun eskiden aşık olduğu gibi birini hiç görmedim.
    bütün gün pencerelere bakarak evden dışarıda dururdu.
    bir seferinde, gecenin yarısında uyandım. çünkü, suratıma parlak bir ışık vuruyordu...
    ...bir el feneri ışığı gibiydi.
    pencereden dışarı baktım, ve bir ev kadar büyük ay olduğunu gördüm.
    hayatımda hiç ayı bu kadar büyük görmemiştim.
    ay, sanki evi ezecekmiş gibi.
    çok korkmuştum.
    sonra, aşağıya baktım...
    ...ve caddede dikilmiş pencerelere bakan cosmo'yu gördüm.
    o kocaman ay'ı, evimin üzerine onun getirdiğini sanmıştım...
    çünkü aşıktı ve beni bununla uyandırmıştı."
    --- spoiler ---
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap