8 entry daha
  • çeşmelerinden akan suyu aynı zamanda bir üretim tesisinde şişelenip şehirlere satılan ilçe.

    kirazcılıkla uğraşan yerlileri bütün sene boyunca topraktaki kireç, demir, azot gibi onlarca maddeyi kiraz ağacına uygun ortam oluşturmak için dengede tutmaya çalışır, bin türlü zararlı böcek ve otla savaşır , varını yoğunu bu işe yatırır. ancak ağaçlar cinsi gereği çok narindir ve az ama öz kiraz vermektedir. o az kirazı da yoldan geçenler tüketince ortada safi zarar ve amelelikten başka bişey kalmamaktadır. bundandır ki uluborlu yerlisinin meyve ikramı konusunda hassas olması abartmadığı sürece normal karşılanmalıdır.

    hatta bildiğim kadarıyla uluborluya bağlı köylerde değil ama uluborlu ilçesinde yiyecek içecek ikram edilirken çok cömert davranılır. düğün yemeklerinde iki yumruk büyüklüğünde haşlanmış kemikli et ve pirinç pilavı ikram edildiğine şahitlik etmişliğim vardır. bundan 15 yıl öncesine kadar uluborlu halkı kışları kirazdan edindiği kazançla antalya'da yaşar ilkbaharla birlikte kiraz bahçelerine bakım yapmaya gelirlerdi. antalya gibi bir sahil şehrinde yaşamanın verdiği görgü ve ayrıca aileden gelen eğitimin de etkisiyle 60 yaşını geçkin bu yerli insanlar uluborluda beyaz takım elbiseler, fotr şapkalar giyer ve bastonlarıyla dolaşır, hanımlar da şık ancak son derece sade kumaş elbiseler giyer ilçede böyle arz-ı endam ederlerdi. bahçelerine çalışmaya gittiklerinde çizmelerini ve iş elbiselerini giyinip öyle çalışırlardı. aradan geçen onca zaman sonra eski kibar ve cömert yerlileri bu dünyadan göç etmiş ve başka yerleşimlerden gelen insanlar uluborlu yerlisinin yerini alır olmuş. şu anda yerlisinin büyük bir kısmı kaba saba, cahil ve görgüsüz insanlardan oluşmakta ancak azınlıkta da olsa hala güleryüzlü ve iyiliksever insanlara rastlamak mümkün.

    uluborluda üretilen kiraz bir zamanlar üreticisinden 5tl/kg a alıcı buluyor ve toplanan kirazların tamamı özel soğutuculu tırlarla yurtdışına çıkarılıyordu. neredeyse dolu dolu iki avuç kirazın 1 kg ettiği düşünüldüğünde oldukça karlıydı ancak çevre yerleşimlerde de uluborlu kirazının yüksek miktarda kar getirdiğini duyan insanlar bahçelerindeki elma ağaçlarını söküp kiraz yetiştirmeye başlayınca arz patlaması yaşanmış ve kiraz fiyatları dibe düşmüş. bunu fırsat bilen kurnaz kiraz tüccarları kendi aralarında anlaşıp 2-3 tl/kg gibi fiyatlardan kirazları almaya başlayınca uluborlu yerlisinin keyfi iyice kaçmış ancak havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez uluborlu kirazı uluborlu dışında yetiştirildiğinde aynı tadını vermediği söylenir.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap