• insanın beğenmediği/kabul etmediği şeyi hor görmesi ile ilgili bir durum.

    beğenmeme hakkın tabii saklıdır, hatta beğenmediğini açıklamak, nedenlerini sıralamak, karşı olduğun görüşün nerede yanlışları olduğunu göstermek iyidir. insanlara farklı bakış açısı sunarsın ve kimileri bunu benimser.

    şu aralar en şiddeti örneği dinci/ateist başlıklarında sürüp gidiyor. eskiden namazında niyazında, şimdi ise pek dindar olmayan biriyim. bir ateist dinle ilgili konuda "şu nedenden saçmadır", "zaten tarihte de böyle olmuştur." "kendi içinde çelişmektedir" gibi savlarla ortaya çıktığında kabul etmesem de inandırıcı bulmasam da okuyor ve değerlendiriyorum. ve kesinlikle rahatsız olmuyorum. dindar birisi de ayetlerden hadislerden veya bugüne kadarki uygulamalardan örnek vererek "işin aslı böyle" "çelişki olarak görülen şey aslında budur." gibi cevaplar veriyor ve konu hakkında bize başka bir bakış açısı sunuyor.

    buraya kadar iyi. ama sonrasında bir tanesi (bkz: kafa siken dinci zırvaları) bakınızı veriyor; beriki nette gördüğü her şeye atlayan yarak kafalı ateist diyor. tartışma ile ilgili hiçbir bilgi vermeyen hiçbir işe yaramayan, okuyan hiçkimsenin fikrini değiştirmesini sağlamayacak bu cümlelerden nefret doğuyor.

    o zamana kadar güzel güzel tartışan insanlar da daha sonraki entrylerde daha saldırgan bir tutum sergilemeye başlıyor. işin garip tarafı bu ikinci grup tartışmacı(?)lar olaya tarafsız bakan insanın yönünü değiştirmesine neden oluyor. böyle bir tartışmanın ortasında (bkz: hz muhammed'in bordeaux'ya attığı gol) diye birşey okuyunca üzülüyorum. dindar insanlar hem üzülüyor hem öfkeleniyorlar.

    hakaretvari yapılan yorumun amacı veya vardığı sonuç ise aşağı yukarı "hadi benim gibi düşünenlerle birlikte dalga geçelim ve gülelim, karşı grubun ne kadar salak olduğunu belirtelim."

    bu sadece verdiğim örnekte değil, karşıt kutupların olduğu her konuda geçerli. birisinin "götünü siktirmek" lafını kullanarak anlattığı düşünce ile herhangi birinin görüşünü (kendi yönünde) etkilemesi imkansız. zeka seviyesi üç haneyi gören herkesin bunun bilincinde olduğunu varsayarsak geriye tek bir seçenek kalıyor: amaç sadece aşağılamak ve hakaret etmek. bu şekilde davranarak karşı tarafı haklı, ya da en azından mazlum gösteriyorlar ve o düşüncedeki kişilerin daha çok gruplaşmasından, alakasız bir başlıkta bile görüşünü ortaya atmasından (dinci/ateist/kemalist/komünist/homoseksüel/kürt/alevi kimliğini üzerine her saniye takınmasından) başka bir işe yaramıyor. (istemedikleri bir sonuç olmalı)

    bu tür başlıkları, tartışmaları okudukça, bu hoşgörüsüzlüğe rastladıkça içinde bulunduğum yeri kapısında bir iki yıl beklenen, seçerek alınılan farklı görüşlerden insanları barındıran bir topluluk olarak göremiyorum. gözümün önünde beliren resim küfürleştiği kişiyle aynı internet kafede olduğunu anlayınca birbirini bıçaklayacak olan çocuklar.

    hepimiz aynı internet kafedeyiz. aynı toprakta yetişen buğdayla besleniyoruz. birimiz diğerinin çocuğunu okutuyor; diğerimiz berikinin babasını tedavi ediyor. bizi koruması için aynı orduya güveniyor, hizmet vermesi için aynı devlete vergi veriyoruz.

    adım gibi eminim ki aşağılayıcı bir biçimde hakaret ettiği kişinin karşısına geçerse yüzü kızaracak olan kişileriz. gelsin yüzüne de söylerim diyecek kadar kötü değiliz. bunu tüm kalbimle umuyorum. bir insanın gözlerini göremediği için onu üzmeyi önemsememek kötü.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap