459 entry daha
  • eger kafamda insanin duygularindan, yetisme seklinden, ruh halinden, aliskanliklarindan bagimsiz; insani sadece mantigiyla hareket eden bir varlik olarak ele alan; belirleyici olan ani merkeze almaktansa, insanoglunun kafasinda kurdugu ideal davranis bicimleri uzerinden hayati modelleyen; gecerliligine inandigim ve dogrulugunu bildigim evrim teorisinin ongordugu her anlamda, eksik ve kusurlu insani peygamber otesi mukemmel bir varlik olma zorunluluguna kistirip, inanc sistemlerini tanimladigi yaradanin onun ustune yukledigi yukten cok daha fazlasini sirtina koyan ve tam da bu yuzden onu, hicbir acidan ve hicbir zaman tatmin ve mutlu ve mutmain olmayacagi bir yola soktugumun farkinda dahi olmadigim bir dunya kuracaksam eger, ben şahsen bizzat kendim aldous huxley'in brave new world 'unu ya da thomas more'un utopiasini bundan daha üstün tutarlı ve teferruatlı görüyorum. ben, ben, ben. goruyorum, okuyorum, anliyorum, biliyorum. goruyorum, okuyorum, anliyorum, daha iyi biliyorum. daha da iyi biliyorum. en iyi ben biliyorum.

    onlar bilmiyorlar. o kadar da basit olani, 1400 yil once cole indigini iddia ettiklerinin bugunu belirleyemeyecegini nasil da goremiyorlar? ama ben goruyorum. ben biliyorum. ben anliyorum. ben, ben, ben. ve benim muhtesem aklim.

    onlar goremiyorlar, cunku, bir inanc sisteminin kendi ortaya koydugu tanim kumesi uzerinden tartisilmasinda ve eger varsa bir sureksizlik, bunun bu tanim kumesi uzerinden ortaya konmasi gerektigini iddia etmekte bir sakinca gormuyorlar.

    (bkz: o islami değil bu islami değil hangisi islami/#18434946)

    goremiyorlar cunku, ben kur'andan birseyleri baglaminin disinda bir anlam verilebilecek sekilde siraladigimda, olaylarin ve zamanin icerisine oturtup yukarida belirtilen tanim kumesinde yorumlayip, akil yurutebiliyor, bunu yapmaktan yuzyillardir geri kalmiyor, uzerine bir de benim anlik bakisimda algilayamadigim ama tarihin icerisinde yayilmis bir medeniyet kurmaktan geri kalmiyorlar (bkz: #18743354).

    --- spoiler ---

    ey nebî! kâfirlerle ve münafıklarla cihad et. ve onlara galiz (sert) davran. onların mevası (barınacağı yer) cehennemdir. ve ne kötü varış yeri / tahrîm - 9

    elmalili tefsiri:

    "9. "ey peygamber! kâfirlerle ve münafıklarla savaş ve onlara sert davran." bu âyette, daha önce beyan edildiği üzere tahrim olayı esnasında peygamber hanımlarını boşamış, gassâniler medine'ye hücûm için hazırlanıyorlarmış gibi şayialar çıkararak ve yalan sözler yayarak zihinleri tırmalayıp fesat çıkarmaya çalışan kâfirlerin ve münafıkların halleri anlatılmaktadır. bu âyet, mânâ itibarıyla "andolsun ki, iki yüzlüler, kalblerinde hastalık bulunanlar, şehirde kötü haber yayanlar, (bu hallerinden) vazgeçmezlerse seni onlara musallat ederiz..." (ahzâb, 33/60) âyetinin benzeridir. bu âyetin bir benzeri de tevbe sûresi'nde (9/73) geçmiştir. kâfirlere karşı cihad ve sertlik, "onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve cihad için bağlanıp beslenen atlar hazırlayın..." (enfâl, 8/60) âyetine göre hazırlıkla münafıklara karşı cihadı hatırlatmak, delil getirmek suretiyle tebliğde bulunmak, cezalar koymak, yerine göre sırlarını ifşa etmek ve her ikisinde de teyakkuz durumunda olmak sezgi ve dayanıklılıkla olur."

    (bkz: kuran'ın insan yapısı olmasının delilleri/#18940064)

    --- spoiler ---

    goremiyorlar cunku, ayda tesetturun zorluklarini tartismakla, 100 yil once jipin ustunde turbanli tanimlamanin ayni sey oldugunun farkindalar.

    goremiyolar, cunku miras konusu da dahil ortaya koydugum her iddiaya, her fikre karsi, gecerli, kabul edilebilir, mantikli bir cevaplari ya da tartisilabilir bir argumanlari var.

    (bkz: #18864285)
    (bkz: kuran'ın insan yapısı olmasının delilleri/#18939727)
    (bkz: kuran-ı kerim'in daha iyisini yazmak/#18954640)

    (bkz: paraklit/#18967632)

    (bkz: ateistlerin ortak özellikleri/#18865838)

    fakat, egitim almakla, rasyonellesmekle insan olmanin, hayati anlamanin ayni anlama gelmeyecegini biliyorlar. islamiyeti dogru, tarafsiz, adilane ve peygamberin hayatiyla paralel bir okumanin sonucunda kabul edenleri (bkz: #18072047) aklin imparatorlugunu ilan edip sonra tam tersine genellemenin kralini yapanlarin ortaya koyduklari akillanip islamla ilisigini kesenler, light muslumanlar ve kaybedilmislerin arasinda bakmanin sacmaligini da. dinin gayesinin ne oldugunu da (bkz: #18742681).
1345 entry daha
hesabın var mı? giriş yap