• bilindiğinin aksine emo bu mesleği tanımaz diye bir şey yoktur. emo'nun sorunu imza yetkisindedir. elektrik-elektronik mühendisliği lisansını bitiren birisinin üniversitede belli başlı dersleri almadan (ki bu dersler emo tarafından belirlenmiştir) yüksek gerilim konusunda imza yetkisinin olmamasını savunur emo (ki zaten öyledir). emo burada oldukça haklıdır. örneğin üniversitede mikroişlemci, sinyal işleme , dijital kontrol gibi alanlarda derslerini alan bir mühendisin enerji iletim hatları ile ilgili bir projede imza yetkisinin olması biraz abesttir.

    kısaca 1kv altı tesisler için elektrik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme mühendisleri smm belgesi direkt alabiliyor.

    1kv üstü tesisler için ise elektrik-elektronik mühendislerinin smm belgesi alabilmesi için belli dersler aranıyor (aşağıdaki yazıda mevcuttur).

    bu konudaki emo duyurusu:

    elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği kapsamındaki etkin değeri 1000v‘un üstünde ve 1000v‘un altındaki tesisler ile elektrik iç tesisleri yönetmeliği kapsamında bulunan etkin değeri 1000v‘un altındaki kuvvetli ve zayıf akımlı tesisler ile asansör tesislerini kapsayan smm belgesidir.
    elektrik mühendisleri ile yüksek mühendislerine elektrik 1kv üstü ve 1kv altı tesisler smm belgesi düzenlenir.

    elektrik mühendisleri ile yüksek mühendisleri dışındakilere (elektrik-elektronik, elektronik ve elektronik-haberleşme mühendisleri) elektrik 1kv altı tesisler smm belgesi düzenlenir.

    elektrik-elektronik mühendisleri ile yüksek mühendislerinin elektrik 1kv üstü ve 1kv altı tesisler smm belgesi talep etmeleri halinde; smm belgesinin belirlenmesi için transc ript inceleme komisyonu tarafından transc ript istenir. elektrik-elektronik mühendisleri ile yüksek mühendisleri‘nin trasc ript‘inde "yüksek gerilim tekniği", "elektrik makinaları", "elektrik tesisleri"(koruma, üretim, iletim, dağıtım‘dan biri) derslerinin tamamının veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda elektrik-elektronik mühendisleri ile yüksek mühendisleri‘ne elektrik 1kv üstü ve 1kv altı tesisler smm belgesi düzenlenir.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap