156 entry daha
  • bence ikinci sezonuyla gayet iyi ilerleyen dizidir.

    --- spoiler ---

    dizinin neden iyi olduğuna geçmeden önce söylemek istediğim bir şeyler var: bu diziyi beğenmeyen gater'ların gözönüne almaları gereken en önemli realite, eğer universe iptal edilirse o'neill olsun carter olsun, mckay olsun ekrana muhtemelen sonsuza dek veda etmiş olacaklar. o nedenle kardeşim, sgu bitsin sg1, sga geri gelsin mantığı yanlış, franchise'ın tamamına gereksiz zarar veren bir yaklaşım. sgu 2x03 itibariyle muhtemel stargate: revolution senaryosu hakkında ufak bir tiyo* verildi bile, zaten dizi yazarı joseph mallozzi'nin blogunda sürekli olarak franchise'in bir bütün olarak düşünülmesi gerektiği söyleniyor.

    ayrıca, şurada plothole var, o nasıl kurtuldu, bu neden böyle vs. gibi tartışmalar bu franchise için zaten çok uygun değil. bilimkurgu'da illaki plothole olur, önemli olan eşşeğin kulağına su kaçırıyor mu, kaçırmıyor mu? eğleniyor musun eğlenmiyor musun o. bana kalsa, (ki çok severim) sga'nın tamamı majör bir plothole. sen ancient'sın bilimi teknolojiyi yiyip bitirmişsin ama sıfırdan evrilen wraith hyperspace window yapabilen gemi geliştirene kadar adama dokunmuyorsun. ya bi sktir git derler adama, yok ondan sonra adam olarak azdık ondan yenildik vs vs. diğer yandan sg1 ve sga'nın tabiri caizse yumuşak yürekli yapısı yüzünden karakterler konusunda insan herhangi bir korku yaşamıyordu (daniel jackson'un ölümü hariç, gerçi o da sonradan geri alındı). mckay alzeimer mı oldu, bölüm sonuna iyileşir zaten, shepard wraith tarafından yaşlandırıldı mı, bölüm sonuna kadar bekle...tüm sg1 antartikada ölümcül virüs mü kaptı, 2 bölümlük işi var..

    sgu ilk anlarından itibaren bu yapıyı kıracağını ve daha karakter güdümlü olacağını hissettirdi. tamam ana karakterler elma gibi dökülmüyor ancak kimsenin sağlığı sıhhati garanti değil. telford 2x03 itibariyle tamamen yabancı bir ırkın elinde tutsak kaldı mesela. riley, rush'un aptallığı yüzünden öldü. bunlara ek olarak ikinci sezonunun açılışıyla birlikte inanç gibi konulara da ufak bir giriş yapıldı. tj'in yaşadığı olay, bilim kurgu tv tarihinde nadir örneklenebilecek zerafette bir senaryo örneği bence ve vurulup bebeğini kaybetmesi gibi yavan bir senaryoya göre çok daha izlenebilir.

    bsg'ye benzemesi konusu ise başka sıkıcı bir tartışma. sallanan kamera ve doğu motifli müzik herhangi bir diziyi de bsg'ye benzetir. ancak motif kullanımı ile konu birbirine karıştırılmamalı. ki bence sgu benziyor ise star trek: voyager'a benziyor bence. hatta dizinin konusunu ilk duyduğumda endişelenmiştim bu nedenden ötürü. yapımcıların daha sert bir hava vermek, oryantal temalar kullanmak gibi bsg'de çok işe yarayan konuların ekmeğini yemeğe çalıştığı ortada ancak bu ve bunun gibi 1-2 şey birbirine benziyor diye sgu'yu kötülemek doğru değil. sgu'da sürekli olarak bilimkurgusal fenomenler, uzaylı ırklar vs var. 5 yıl boyunca bsg'de jump'ın nasıl çalıştığı konusunda hiçbir açıklama yapılmadı (ki konsept olarak doğru bir seçimdi).bunları söylerken de buradan bsg'ye de çemkirdiğim düşünülmesin, bana kalırsa ayrı bir entry'nin konusu olmakla birlikte gelmiş geçmiş en iyi dizidir.

    sonuç olarak, ben sgu'dan memnunum, özellikle ilk sezonun ilk yarısında sıkıcı ve aptal bölümleri vardı, ancak space'den beri (1x11), gayet zevk alarak izliyorum. kanımca en büyük eksikliği, destiny'ye şu ana kadar carter ya da mckay'in ayak basmamış olması. ancak yukarıda da açıkladığım nedenlerden ötürü, mckay bu gemiye ayak basarsa muhtemelen bir bölüm içinde dünyayı dial edeceği için yazarlar bunu istemiyor. ki bu da zaten sgu'nun suçu değil sg1 ve sga'nın aşırı "1 bölümcü" yapısından dolayı. biraz da bundan ötürü rush gibi motivleri daha çetrefilli bir karakter var burda. adam 9uncu chevron'u çözmeye çalışırken ölüm döşeğindeki karısıyla ilgilenmiyor, bunu takiben de karısı evrenin diğer ucunda bile adamı yalnız bırakmıyor. rush asla destiny'den dünyaya dönmek istemiyor, çünkü orada geride kalan bir şey yok, elde edebileceği herşey önünde adamın.

    konuyu bağlamak gerekirse, sgu için fan desteği çok iç açıcı durumda değil, ancak ben gene de elimden geldiği kadar syfy'da falan diziyi övmeye, dvd/bluray vs alarak desteklemeye çalışıyorum. kendini stargate fan'ı olarak görenlere de bunu tavsiye ederim. stargate sagasından elimizde kalan tek şey sgu ve bunu da kaybedersek hepsi geçmişte birer anı olarak kalacak gibi görünüyor. magnets..

    --- spoiler ---
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap