• yazar, fikir adamı (1938- 24 nisan 1983). kırşehir'de doğdu. ilk ve orta öğrenimini kırşehir'de tamamladı. i.ü. hukuk fakültesi'nde bir süre okuduktan sonra istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi'ne geçerek felsefe bölümü'nü bitirdi (1961).

    prof. dr. mümtaz turhan'ın yanında sosyal psikoloji asistanı oldu. 1965'te doktorasını verdi. iki yıl abd'de colorado üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1971'de doçentliğe, 1978'de profesörlüğe yükseldi. konya selçuk üniversitesi rektörlüğü'ne getirildi.

    istanbul'da öldü. ölünceye kadar türk milliyetçiliği üzerine yazdı ve sosal ilimlerdeki meseleleri anlatmaya çalıştı. sosyoloji, tarih, sosyal psikoloji ve tasavvuf üzerine kıymetli eserler verdi.

    ziya gökalp'ten bugüne gelen bütün milliyetçi geleneği kibarca [ve şüphesiz içeriden] tenkit etti ve yeni bir şey söylemeye çalıştı. arafta kalmanın trajedisini yaşadı. ahmet turan alkan onun hakkında doğu batı dergisinde nefis bir portre kaleme almıştı. halefi de selefi de yoktur. milliyetçi aydınlar onun slogansı olmayan kitaplarına pek de itibar etmediler. marmara kahvesi'nde güzel sözler söyleyip gitti. cemil meriç onun hakkında iyi şeyler söyledi. kitaplarını ötüken neşriyat yayınlamakta. milliyetçi, muhafazakâr fikirleri olmakla birlikte, sosyal psikoloji alanında veya diğer alanlarda üretttiği bilimsel bilgiye bunu yansıtmadı. tefekkürünü daha çok gazete yazılarında, fıkralarda dile getirdi. meselelere çok farklı baksak da kitaplarından çok şey öğrenmişimdir.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap