30 entry daha
  • aslında zaten coğrafya dersi gören çocuklar için; çocuğun özgür düşünüp düşünemediği, ya da sorgu mekanizmasının ne derecede olduğu, ona dayatılan veya dayatılmaya çalışılan şeyleri kendi mantık süzgecinden mi geçiriyor yoksa koşulsuz olarak mı inanıyor... bunları görmek açısından müthiş bir test aracı. öte yandan, uzunca anlatmaya değmeyecek bir durum.

    bu konu hakkında elimizdeki* somut veriler nelerdir onlara bakmak lazım.

    - dünya güneşin etrafında eliptik bir yörüngede dönüyor.
    - dünya'nın açısı 23,7 derece eğik. (aslında konuyla alakası da yok)

    dünya eliptik bir yörüngedeyse, demek ki yörüngesi kusursuz bir çember değildir.* ve eliptik yörünge demek dünyanın güneşe olan uzaklığının zaten sürekli değiştiği anlamına gelir. maksimum 152 milyon, minimum 147 milyon kilometre mesafedir dünya ile güneş'in arası. çocuğa belli bilgileri versen ve cevaplar yerine sorularla yönlendirsen, cevapları kendi bulmaya çalışsa, o zaten yapabilir bu çıkarımı.

    mevsimler ise kafayı karıştırmak için kullanılır. 3-5 milyon kilometre'nin hesabını yapmaz güneş ile dünya. mevsimler o yüzden değişmez. hemen izah edelim. yanılmıyorsam güneş yakınken dünya eğik olduğu için ışınlar yamuk geliyor ve kış yaşanıyor demiştir hocalar.* düşünmek lazım, kuzey yarım kürede kış yaşanırken, güney yarım küredekiler neyi yaşıyordu diye.

    ama yok 1mm yakın olsa yanardık, uzak olsa donardık, allahın hikmeti işte. gibi zırvalar ile allah korkusu bu şekilde beyinlere enjekte edildiğinde ve beyin bu çöplüklerle dolup taşmaya başladığında sonumuz kurt wise'ınkine kadar yaklaşabilir, aman.
881 entry daha
hesabın var mı? giriş yap