2 entry daha
  • çok meşakkatli bir hesaplamaya girişmeden evvel beklenen cevaba ilişkin sezgisel bir tahminde bulunmak, basit bir dalgınlık yüzünden büyük çaplı bir hataya düşme olasılığımızı azaltır. işte bu benim yaklaşımım. birçok insan bu düşünme biçimine çok uzaktır. cevaba ilişkin tahmin yürütmek şöyle dursun, olası cevapların tanımını bile yapmaz insanoğlu. böylece bir olayın olasılığı birden büyük bulunabilir ve hala gönül rahatlığı ve iç ferahlığı ile nefes almaya devam edilebilir.

    sorunun cevabı bulmak için sorulduğu ve soru-cevap arasında bir ilişkinin bulunduğu çok açık değil mi. bir yaş probleminde bir çocuğun yaşını 300 bulamamalısınız. bir eğrinin uzunluğu negatif olmamalı ya da... fakat, geçerli bir cevap bulmak amacı taşımayan sorular da vardır. mesela "bu mükemmel sistem kendiliğinden olmuş olabilir mi?" ya da "seni benden başka siken oldu mu?" gibi...

    bu soruları sorarken cevabın tanım aralığını pek fazla düşünmemiz gerekmez. bu soruları; zaten bulunmuş olan bir cevabı, bir akıl yürütme faaliyeti sonucu bulunmuş gibi göstermek istediğimizde kullanırız. bunun da bir çeşit sezgisel yaklaşım olduğu iddia edilebilir lakin ki öyle değildir. sezmek, cevabı bulmaya yarayan nihai yöntem değildir. lütfen kendimizi kandırmayalım.

    ama yeri geldiği zaman sezmesini de bilecen.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap