12 entry daha
  • 2011 yılında 1/2'si abd'li saul perlmutter'e, 1/4ü yine abd'li adam riess'e ve geriye ne kaldıysa, avustralya'lı brian schmidt'e süpernova araştırmaları sebebiyle verilmiş ödül.

    söz konusu araştırmacılar, evrenin boyutunu ölçerken, aslında boy x orta parmak boyu x ayak no /4400 eşitliğini kullanmak istemişler ama orta parmak, ayak no derken işin içinden çıkamayıp, ia türünde yıldızların (dünya büyüklüğünde ama güneş ağırlığında olan küçük yıldızlar) patlamalarından faydalanan bir yöntem keşfetmişler. bu tür patlamalarda, bir beyaz cüce, hiç boyuna posuna bakmadan, yörüngesindeki bir başka yıldızın kütlesini, çemçük ağzıyla belli bir kritik sınıra kadar emdikten sonra, kendi ağırlığı altında çöküyormuş. sonuçta, hidrojen bombasını andıran bir termonükleer patlama ortaya çıkıyor ve bu da tüm bir galaksiden daha parlak bir ışığı saçıyormuş.

    ancak dünyaya ulaşan bu türdeki 50 patlamanın ışığı, beklenenden çok zayıfmış. tee 1998'te açıklanan araştırma sonuçlarında bunun sebebi olarak da evrenin sürekli artan bir hızla genişlediği sonucuna varmışlar. yani evren 14 milyar yıldan beri genişliyormuş ama artan hızla genişlemesi herkesi şaşırtmış. bunun ardında karanlık enerjinin olduğu fikrine varmışlar.

    perlmutter araştırmalarına 1988'de başlamışken, riess ve schmidt 1994'te işe koyulmuşlar ama aslan payını daha çok mesai verdiği için perlmutter kapmış. diğerleri zaten yemek+yol+sigorta ile çalışan memurlarmış.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap