87 entry daha
  • zoruna gidiyorsa yapma türü de mevcut olan askerlik. lisans mezunlarının 2 yıllık tecil hakkı bittikten sonra önlerinde yüksek lisans şansı var. sırf askere gitmemek için yüksek lisans bölümleri açan üniversiteler var, ahmet yesevi üniversitesi bunlardan bir tanesi, dönemlik 1.500 tl gibi fiyatları var, eğer aylık 300 tl veririm diyorsanız, yüksek lisansın üst sınırı olan 32 yaşına kadar yasal yollardan gitmeme şansınız var. gelelim yasal olmayan ama ciddi yaptırımları bulunmayan durumlara, yoklama kaçaklığı. teciliniz bittikten sonra otomatik olarak yoklama kaçağı oluyorsunuz. 10 sene önce gbt'nize işlenen, otelde dahi kalsanız hemen kolluk kuvveti ile karşı karşıya kaldığınız bir suçtu yoklama kaçağı olmak, şu anda ise gbt'ye işlenmiyor ve kolluk kuvveti sizin askerlik durumunuzla ilgilenmiyor. 50 senelik bir efsane vardır, jandarma gbt'sine girersen askerlik durumun gözükür diye fakat jandarma ile emniyet müdürlüğü aynı gbt veritabanını kullanır, dolayısıyla böyle bir durum yoktur. şu anda askerlik şubeleri, sizi kafaya takarsa idari para cezası kesiyorlar ama bu havada kalan bir uygulama. askerlik şubelerinin yoklama kaçaklarının peşinden koşacak ne personeli var, ne de ödeneği. şubeler, celp dönemlerinde sağ salim sülüsleri teslim ederse, insanları yedek subay sınavına gönderebilirse ya da tecil işlemlerini yapabilirse, sen sağ ben selamet modunda takılıyorlar, kimsenin sizin askerlik durumunuzla ilgilenecek hali yok, ki asal da teletext'den yayın yapmaya başladı, artık evine kağıt gelmiyor, trt'nin teletext'inden asal'ın duyurularını takip edeceksiniz.

    eğer şube yüzbinlerce yükümlü arasından size taktıysa, idari para cezası kesebilir, savcılık üzerinden evinize kolluk kuvveti yollayarak(gbt'nize işlenmez, sadece yoklama kaçağı olduğunuzu bildirmek amaçlı bir işlemdir) sizi şubeye davet edebilir. eğer komutan sabahleyin karısı ile kavga ettiyse, yoklama kaçaklığı durumunda ifadeniz alınabilir, mahkemeye sevk edileceğiniz azarlanarak söylenir ama ifadenin herhangi bir yaptırımı yoktur, mahkemeye de askeri mahkemede değil, aylar sonra sivil mahkemede çıkarsınız, şubede kolunuzdan tutup mahkemeye götürülme durumu söz konusu değildir, askeri mahkeme hiç bir şart altında söz konusu değildir. mahkemede %100 oranında para cezasına çarptırılırsınız, önceden hapis cezası istemiyle dava açılıyordu, para cezasına çevriliyordu. şu anda yargıyı hızlandırmak için kabahatlar kanunu kapsamında sadece para cezası kesiliyor, bunu da mahkemeye çıkmadan, askerlik şubesinin evinize yolladığı kağıttan öğreniyorsunuz. yani yoklama kaçaklığı ve bakaya kabahatlar kanununa kadar indirgendi. asker firarilerin durumu daha farklı tabi ki ve yaptırımları da çok ağır, ülke çapında arama kararı çıkartılıyor ve gbt'nize işleniyor. yoklama kaçaklığı ve bakaya durumlarında ise ülke çapında arama kararı söz konusu değil.

    ister yoklama kaçağı, ister bakaya, durumunuz ne olursa olsun, askerlik şubesine giderseniz, girişte bıraktığınız cep telefonunu alarak şubeden istediğiniz an çıkabilirsiniz, askerlik şubesinin sizi alıkoyma, gözaltına alma gibi yetkileri yoktur. yedek subay sınavına girip, birliğinize teslim olmadan, hiç bir şart altında askeri yaptırımla karşılaşmanız söz konusu değildir. dediğim gibi yoklama kaçaklığı konusunda şubenin sizi kafaya takması lazım, sizi kafaya takmazlarsa senelerce bir yaptırımla karşılaşmamanız söz konusudur.

    diyeceksiniz ki, o zaman zorunlu askerlik kalktı, kısmen evet. askerlik yapmazsan işe giremiyorsun, girsen işinde kalıcı olamıyorsun, yükselemiyorsun. evlenemiyorsun, askere gitmeden evlenmek söz konusu değil. insanların hayatlarında iş ve evlilik önemli bir yer tuttuğundan gidiyorlar, zaten şöyle bir düşünün son 5 yılda çevrenizde zorla kolundan tutulup, inzibatlar tarafından askere götürülen birisi oldu mu? hayır olmadı, akp yasaları değiştirdi ama iş ve evlilik konularının önünde koca bir duvar gibi askerlik durduğu sürece, askerlik zorunluluk olarak devam edecek.

    - zoruna gidiyorsa yapma kardeşim askerlik falan.
    - peki abi ben o zaman gitmiyorum.
    - ama iş bulamazsın, bulsan da seni çıkarıp yerine askerliğini yapmış birisini alırlar.
    - hadi ya.
    - evlenemezsin de, çocuğun olmaz walla.
    - ben gitsem mı acaba?
    - arkadaşı alalım.

    not; arkadaşlar her şanlı türk gibi bu vazifemizi yerine getirmek boynumuzun borcudur. allah herkese türk silahlı kuvvetleri içerisinde yer almayı nasip etsin. devletimize, milletimize, ordumuza zeval gelmesin.

    not 2; tabi ki nikah dairesinde sorun çıkmıyor, ne tapu dairesi, ne vergi dairesi, ne de belediye, devletin hiç bir kurumu askerlik durumunuz ile ilgilenmez, bahsettiğim evlenememe durumu toplumsaldır.

    1 sene sonra editi: acemilik ve konuyu yeni yeni öğrenmeye başladığım dönemde girdiğim bir entry idi. çeşitli bilgi yanlışlıkları mevcut fakat genel bilgiler olarak halen faydalı bir entry.

    örneğin yoklama kaçağı ile bakaya durumlarını karıştırmışım. artık bakaya durumuna mahkemeler bakmıyor, hakkınızda idari para cezası kesiliyor. bu noktada hem mahkemeden, hem idari para cezasından bahsetmişim. elinde yakalama emri olmadan kapıya gelen kolluk kuvveti bilgisi yanlış ya da çok eski. bu yanlışların haricinde yaptığım daha ciddi bir hata var. iş ve evlilikten bahsetmişim.

    şu 1-1.5 yıllık süreçte öğrendiğim şu ki: bedelli askerlik için de, vicdani ret için de en önemli konu istek. yani bugün üniversiteden mezun olacak bir genç, bedelli için istekli olmak zorunda. yüksek lisans, doktora, bakaya, 3 günlük doktor raporu gibi yöntemler sadece araçtır. bu araçları kullanacak istek olmadan, bu araçlar bir işe yaramaz.

    kişi bilgili ve arzulu olduktan sonra, bedelli sürecine girebilir. işe girmek, şirket kurmak, evlenmek, kredi çekmek, ehliyet almak, yurtdışına çıkmak, ev alıp-satmak vs. aklınıza gelen, gelmeyen her türlü işlemi gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. hiç bir yasal engel yok.

    siz bedelli yolunda ilerleyin, istekli olun, bunlar halledilir, yapılır. geçen sene yazdıklarım, acemilik ile yazıldığı için ümit kırıcı olmuş. siz kendi hayatınızı kurun ya da kurduğunuz hayatı geliştirin. ticari ortaklıklar kurun, iş yapın ya da yapmayın. evlenin, evlenmeyin bunlar sizin kendi kararlarınız. iş için de, evlilik için de isteğiniz nasılsa öyle olsun. bedelli askerlik arka planda işleyen bir süreçtir. bir sonraki bedelli yasasını beklerken, iş-evlilik gibi durumlar ilerlesin. bir sonraki bedelli yasası 6 sene sonra da çıkabilir, 8 sene sonra da çıkabilir. bu süreçte siz kendi yolunuzda ilerleyin. zamanı gelince, askerlik şubesi ve banka arasında geçecek 15 dakikalık bir prosedür var, sadece bu kadar.

    bedelli askerliği beklemek, hiç bir şey için engel değildir.
325 entry daha
hesabın var mı? giriş yap