6 entry daha
  • rivayete göre frigidus savaşı'nın son gecesine kadar içten içe pagandır bu amca.

    savaşın son gecesi düşünde bir haç görmüş ve ilahi bir ses o anda işte bu sembolün altında savaşı kazanacaksın demiştir. tabii uyandıktan sonra düşünü anlattığı andan sonraki on beş dakika içinde bütün ordu aynı rüyayı gördüğünü iddia etmiştir, o da ayrı mesele.

    her ne kadar kendi döneminden itibaren roma imparatorluğu ikili bir yapı altına girmişse de bu ikili yapı arasındaki gevşek bağın adı da theodosius hanedanlığı bağıdır.

    bir de bu amca zamanında ortaya çıkan ve daha derin incelenmesi gereken konu roma'nın iki parçalı bir bütün olmasından ziyade imparatorluğu istila etmeye başlayan cermen kavimlerinin yaygın olarak kabul ettiği pagan ve arian görüşlerinin halka açık yerlerde kesin olarak yasaklanması ve iki roma'nın da iznik ortodoksluğunu resmi din olarak benimsemesidir, ki bu dönemde alınan kararlara theodosius kararları da denilir. paganlık hakkında din adamları şöyle buyurmuşlar bu amcanın vaktinde:"kimsenin insan eliyle yapılmış tapınaklara gitmeyeceğini, tapınaklarda yürümeyeceğini veya heykellere bakmayacağını." bu durum bir zaman sonra doğu roma imparatorluğu içinde ikonoklazm sorunu ile kendini tekrar edecektir, fark ise bu sefer hristiyan bakış açısıyla olayların gelişeceğidir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap