92 entry daha
  • belki coen'lerin en iyi filmi olmayabilir ama, ilk çevriminden çok çok daha iyi olan film. zîrâ iki film karşılaştırıldığında coen imzalı remake, western atmosferi, aksan vs. konularda daha gerçekçi geliyor göze; ilk filmin western tarzının zirvede olduğu yıllarda yapılmış olmasına ve john wayne faktörüne rağmen!

    --- spoiler ---

    ~ iki filmi birbirinden ayıran en önemli özellik görüntüler. ilk filmde mekânlar ve yol boyu çevre pek bir steril, kır ortamı gibiydi, ama remake'te her bir karede o yılların havası esiyor.

    ~ ilk filmde western tarzı rollerin efsane oyuncusu olmasına rağmen john wayne rooster cogburn'ün en önemli alâmet-i fârikası sarhoşluğu bile inandırıcı yansıtamıyordu, aksan konusu da kezâ; ama remake'te jeff bridges hem sarhoşlukta hem aksanda rolün hakkını vermiş.

    ~ teksas ranger'ı la boeuf rolünde ilk filmde glen campbell az biraz iyiydi ama yine de karakterin ukalâ tavırlarını matt damon daha iyi yansıtmış. hattâ rolünde o kadar iyi ki, filmde rol aldığını bilmeden izlerseniz o olduğunu bile zor çıkarıyorsunuz, o derece.

    ~ kezâ tom chaney rolü de josh brolin ile daha bir anlam kazanmış. çünkü ilk filmdeki aktör karakteri daha bir zayıf, silik canlandırmıştı.

    ~ ve mattie ross... bu karakterin bir 1969 versiyonuna bakıyorum bir de 2010 versiyonuna. hailee steinfeld bu rolü oynamamış, ufacık yaşına rağmen aşmış bu rolde! ki, 69 versiyonunda kim darby sinir ötesi bir veletti, remake'te ise karakter kendinden emin, değil rooster'a, tüm marshal'lara kök söktürebilecek kararlılıkta. özellikle de onu özetleyen en önemli karelerde, pazarlık karelerinde karakterin hakkını fazla fazla vermiş steinfeld. darby ise ağzı laf yapan ama kulak yoran cinstendi. kitabı okumadığımdan karakter orda nasıldır bilemiyorum tabii. ama coen'ler sırf bu roldeki oyuncu seçimi ve karakteri az biraz daha güçlü kılmaları açısından filmlerine yüksek notu hak ediyorlar kesinlikle.

    ~ iki film olay örgüsü açısından da çoğu yerde birebir aynı değil. izleyenler bilir, iki filmin finali de birbirinden biraz farklı. mattie'nin yetişkin hâlleri pek iyi olmasa da finalin daha bir buruk olması remake'in artılarından. ama adı habire anılan avukat daggett da -kurguya kattığı espri açısından- ilk filmin akılda kalan hoş ayrıntısı; kim darby'li mattie'nin iki lafın biri "avukatım var, avukat lâzım mı" gibi anlamsız ve bıktırıcı repliklerine rağmen!

    ama ilk filmde olmasa da remake'te mattie ile la boeuf arasında bir şeyler olmasını, kızın küçük yaşına rağmen en azından ilerki yıllarda/finalde birlikte görünmelerini bekliyor insan, zîrâ tüm atışmalarına rağmen inceden inceye bu hava verilmişti ikisi için.

    --- spoiler ---

    oscar'lık film değil özetle; ama iyi oyunculuklarla 10 üzerinden 8'i hak eden güzel bir yeniden çevrim.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap