1 entry daha
  • 22 kasım'da kapılarını açacak olan salt galata’nın ilk açık arşiv projesi olan foto galatasaray’ın emektarıdır. uzunca süredir beklenen bu ilginç sergiyi gidip görmek sağlığa faydalı.

    "foto galatasaray projesi, 1935’ten 1985’e kadar beyoğlu galatasaray’daki mütevazı stüdyosunda kesintisiz olarak fotoğrafçılık yapan maryam şahinyan’ın (1911, sivas-1996, istanbul) tüm mesleki arşivinin yeniden görselleştirilmesi üzerine kuruludur. arşiv, cumhuriyet sonrası istanbul’un sosyo-kültürel haritasında gerçekleşen demografik dönüşümler ve tanıklık ettiği tarihsel dönem açısından benzersiz bir envanter olduğu kadar istanbullu bir kadın stüdyo fotoğrafçısının yarım asırlık mesleki kariyerinin kronolojik bir iz düşümü niteliğindedir. babasının, birinci dünya savaşı sonrasında balkanlardan göç eden bir aileden devraldığı körüklü ahşap fotoğraf makinesi ve 1985’e dek kullanmaya devam ettiği siyah-beyaz tabaka filmlerle şahinyan, fotoğrafın geçirdiği tüm teknolojik dönüşümlere ve popüler gereksinimlere karşın âdeta zamanı askıya almış, teknik ve estetik prensiplerinde en küçük bir değişiklikliğe gitmeksizin emsalsiz bir görsel bütünlük yaratmıştır.

    foto galatasaray’ın, tamamı siyah-beyaz negatif ve cam negatiflerden meydana gelen fiziksel arşivi, istanbul’un yakın dönem klasik fotoğraf stüdyolarından bugüne eksiksiz şekilde ulaşabilmiş en nadir örneklerdendir. 1985’te şahinyan’ın stüdyoyu devretmesinin ardından el değiştiren arşiv, aras yayıncılık’ın sahibi yetvart tomasyan’ın deposuna taşınmıştır. 25 yıllık bir bekleyişin ertesinde arşivde yer alan 200 bine yakın negatif, sanatçı/araştırmacı tayfun serttaş’ın oluşturduğu bir ekip tarafından iki yıllık bir sürede tasnif, temizlik, sayısallaştırma, sayısal restorasyon ve kategorizasyon aşamalarından geçerek korunmaya alınmıştır. "
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap