9 entry daha
  • avrupa sinemasında ilk kez soyunan* ve zekası ile muhteşem bir icadın mucidi, bir ömür güzelliği dışında zekası ile de var olmaya çalışmış kadındır.

    avrupa sinemasındaki başarısından sonra, yahudi olan lamarr faşizmin yükselişe geçisi ve ilk kocasından kurtulmak ümidiyle amerika'ya göç eder ve bir hollywood yıldızı olmakta da gecikmez. ama tahtı marilyn monroe tarafından sarsılır.

    bu arada frekans atlamalı yaygın spektrum, diğer adı ile gizli haberleşme sistemini icad eder. bu icad ile radyo frekanslarının, (ses dalgalarının ) senkronize biçimde ve hızlıca değişimini organize etmeyi ve böylece torpidoların yerinin tespitini imkansız kılmayı başarmıştır. amerikan'ın japonya ile savaştığı yıllarda icadın patentini almış ama keşif amerikan hükümeti tarafından reddedilmiştir. aradan yıllar geçer ve cep telefonu ile internetin ortaya çıkması ile birlikte lamarr'ın bu icadı kullanılmak zorunda kalınır. bir başka değişle lamarr olmasaydı internet ve cep telefonu hala olmayabilirdi. büyük bir maddi sıkıntı içinde olan ve hollywood tarafından artık yüzüne bile bakılmayan lamarr, 70 li yaşlarının sonunda milyarder olur.

    lamarr icadını bir piyanistin yardımı ile geliştirmiştir. fikir tamamen kendisine ait olsa da, piyano tuşları ve düzeneği ile ses dalgası frekanslarının torpidoların tespitinin engellenebilmesi için düşünülmesi zaten kendi başına bir deha gerektirmektedir. ama lamarr'ın bu keşfinde annesinin bir piyanist ve ilk kocasının da bir silah tüccarı olmasının da etkisi vardır.

    lamarr şu sözünde sahibidir;

    “her kadın çekici olabilir; tek yapması gereken aptalca bakmasıdır”

    http://www.imdb.com/name/nm0001443/
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap