477 entry daha
  • son yıllarda, giderek daha fazla sayıda -çoğunlukla yerli- turist ağırlamaya başlayan ve böylece cazibesi azalmaya başlayan güzel bir ada.

    adanın her yaz daha yoğun bir turist akınına uğradığı, benim gibi bu adayı son 6-7 senedir ziyaret eden bir misafir için bile çok aşikar. nitekim ada esnafına sorduğunuzda da bu gözlemi doğruluyorlar. bunun çeşitli acı sonuçları var:
    - özellikle turist profilinin istanbul kökenli olmasından ötürü, adada hayat, istanbul'dan bile daha pahalı bir hal almış. daha önce de konaklama ya da yeme-içme pek ucuz değildi, ama artık ipin ucu kaçmış. birkaç örnekle somutlaştıralım: adaya tek geçiş yolu olan geyikli'den bindiğiniz feribotta otomobille geçiş ücreti 58 tl olmuş. ayazma plajında şezlong ve şemsiye kirası 5'er tl olmuş (işin ilginci; bu fiyatlara rağmen, bu plajda öğlen saatlerinde boş şezlong ya da şemsiye kalmıyor). hatta habbele koyunda bunları 10'ar tl'ye kiralayan amcalar var. bu plajların kıyısındaki salaş mekanlarda (vahit'in yeri, ali baba, koreli, vb.) ara sıcakların tabağı 18 tl'den başlıyor. midye dolmanın tanesini 1.5 tl'den satıyorlar. balık deseniz; deniz levreği ve çuprasının kilosu 70-80 tl. hatta bir gün vahit'in yeri'nin girişindeki menü tahtasında, tekirin kilosu 120 tl yazıyordu. bir adada balık fiyatının biraz daha makul olması beklenirken, bunlar istanbul'lu balık restoranlarını bile sollamış. benzer fiyatlar, adanın merkezindeki balık restoranlarında da (lodos, salkım, sandal, vb.) geçerli. merkezdeki restoranlar ayrıca, şarap zengini bir adada olduklarını unutarak, markette 30 küsür tl'ye satılan amadeus'un shiraz'ını size 80 tl'ye satmaya kalkıyor. yine ada merkezindeki pansiyonlar da oda + (vasat) kahvaltıya gecelik kişibaşı 80 tl ister hale gelmiş.

    - turist bolluğunun diğer bir yıkıcı etkisi ise, o küçük sevimli adaya herkesin otomobiliyle gelmesi ve adada da aynı motorlu taşıtlarla gezmeye devam etmesi olmuş. hem o daracık sokaklı merkezdeki araç bolluğu, hem de herhangi bir günde plajlara komşu yollardan taşan araba seli, adanın artık bu anlamda limite geldiğini adeta bağırıyor. burada biraz da ada belediyesine fatura çıkarılabilir. bisikleti ya da en azından motorsikleti daha fazla teşvik etmeleri şart. şimdilik sadece feribotta yalandan yapılan "lütfen adamızda mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullanalım, bisiklete binelim" mealinde bir dahili anonsla bunu yapmaya çalışıyorlar, ki sonuç fiyasko denebilir.

    edit: 2013 yazı itibariyle; feribot geçiş ücreti aynı kalmış (58 tl). aynı şekilde, ayazma plajı şezlong ve şemsiye kiraları da aynı kalmış (5'er tl).
1292 entry daha
hesabın var mı? giriş yap