7 entry daha
  • xiii. yy.da yetişmiş unlu bir düşünür ve gönül adamıdır.
    horasan’ın nisabur kentinde doğmuştur. annesi hatem hatun, babası seyyit ibrahim'dir.
    hacı bektas veli'nin çeşitli kaynaklarda doğum ve olum tarihleri değişik gösterilmiştir. dünyaya gelişi 1270-1280 yılları arası, ölümü ise 1337 olarak bilinir, bazı kaynaklarda ise doğumu 1209 olarak görülür...
    akılcılığa ve bilime inanan hacibektas veli dürüst kişiliğe sahiptir.
    piri hoca ahmet yesevi kültür ocağından eğitim alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği bilgi birikimine ve geniş bir dünya görüsüne sahip olmuştur. hacibektas veli'nin anadolu'ya gelişi, anadolu selçuklu devleti'nin siyasi, ekonomik bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamaktadır. hacibektas veli kırşehir yöresindeki suluca karahöyuk'e (hacimkoy) yerleşmiş, orta anadolu'yu dolaştıktan insanin gelenek ve göreneklerini özümseyerek yeni bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur. burada çok sayıda öğrenci de yetiştiren ve yeniçeri ocagininda piri olarak bilinen hacibektas veli anadolu birliğinin sağlanmasına yardımcı olmuştur. haci bektas veli, türk dili ve kültürünün yabancı etkilerden ve unmasi çabalarını ömrü boyunca sürdürmüştür. ortaya koymuş olduğu birleştirici ve yükseltici öğreti her turlu bağnazlıktan uzak, cağa uyan ilkeler haline gelmiştir.
    hacı bektaş veli ibadet ve günlük yasamda kadını erkeğin yanına almıştır. güzel sanatlara sevecenlikle bakmış, dergah'ta öğretisini yasama geçirmiştir.makalat, fevaio. sadhiyye ve serh-i besmek isimli eserlerinin olduğu bilinmektedir.
    yapıtlarının arasında "velayetname" önemli bir eserdir.
134 entry daha
hesabın var mı? giriş yap