2 entry daha
  • yaklasik olarak 370-410 yillari arasinda yasamistir.

    roma imparatoru theodosius'un emrinde avrupa'daki vizigot ordularini yonetmistir. ancak imparatorun olumunden sonra vizigotlar isyan etmis ve alaric'i yeni krallari olarak ilan etmislerdir.

    roma imparatorlugu uzerine yuruttugu seferlerde istanbul (trakya), makedonya ve yunanistan'i ele gecirmistir. burada stilicho tarafindan durdurulmus, ancak yenilmemistir. roma ordusunun yarattigi kalkan nedeniyle kuzeye dogru yurumus ve dogu roma'nin imparatoru arcadius ile bir antlasma yaparak epirus'u ele gecirmistir.

    401 yilinda ise italya topraklarina girmis, cetin savaslar verdikten sonra ordusunu geri cekmeyi kabul etmistir. bunun uzerine 407'de stilicho, roma imparatoru'nu, yine alaric ile anlasip onu emrine almasi yonunde ikna etmistir. ancak roma imparatoru, daha sonradan stilicho'yu idam ettirmistir.

    408 yilinda alaric tekrardan italya'yi isgal etmis, hatta 409 yilinda roma'ya dayanmistir. roma'yi zorlayarak bir manda imparatorun basa gecmesini saglamistir. ancak kisa sure sonra, kendi tavsiyesine uymadigi gerekcesiyle onu da tahttan indirmis ve 410 yilinda roma'yi talan etmistir.

    daha sonra guneye, sicilya ve hatta afrika'yi ele gecirmek uzere seferler yaparken buyuk bir firtina nedeniyle donanmasi batmis, kendisi ise sag kurtuldugu halde avrupa'ya dondugu zaman bir hastalik nedeniyle olmustur.

    alaric'in gunumuzde dahi busento nehri'nin kiyisinda, eski cosenza sehrinde butun hazinesi ile gomulu oldugu soylenmektedir. ancak rivayetlere gore, mezarinin yerinin bilinmemesinin sebebi, tipki bir misir firavunu mantiginda, kolelerini (slavlar pek tabii) mezarinin insaasindan sonra oldurtmesidir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap