1 entry daha
  • genisletilebilecek bir liste.

    5- ataturk yonetimi nedense ortadogu ile karsilastirmali incelendi en fazla. iran sahi gibi orneklerle birlikte ele alindi. belki de artik dogu ve orta avrupa'ya uzanmanin, iki dunya savasi arasi donemde polonya'da kurulan pilsudski rejimiyle, veya macaristan'daki horthy rejimi ile ataturk turkiyesi'ni karsilastirmanin vakti gelmistir. karsilastirmali siyaset calisanlar icin ilginc bir konu olabilir. ataturk turkiyesi arastirmalarinda gereksiz yere hitler ve mussolini'ye yonelmek yerine, bu iki ornek daha yakin karsilastirma olanaklari sunacaktir.

    6- sosyolojik calismalar acisindan, bakanlar kurulu uyelerinin profil calismasi. bourdieu'nun fransiz baglamindaki calismalarini (homo academicus vb) siyasi elitler alanina tasimak ve bakanlarin egitim ve benzeri statu arkaplanlarinin, cografi kokenlerinin arastirilmasi. iste bu yararli bir calisma olabilir. cumhuriyet donemleri boyunca yasanan degisimi de gosterecektir bu.

    7- kisi bazli calismalar. bourdieu's secret admirer in the caucasus: a world-system biography gibi muthis bir calisma ornegi var karsimizda, georgi derleguian imzali. onun yaptigini yapip, turkiye'de bolca bulunan kendi sahsina munhasir aydinlardan belli baslilarini secmek, ve onlarin kendi olculerinde bati-dogu, kuzey-guney arasinda takip ettikleri ve/ya gelistirdikleri dusunsel akimlari ele almak. yararli bir siyasal dusunceler tarihi arastirmasi.

    8- kurtler disindaki musluman azinliklarin durumuna dair karsilastirmali bir calisma. lazlar, kafkas ve balkan kokenli etnik gruplarin cumhuriyet turkiyesi'ndeki adaptasyon surecleri, kendilerini konumlandirmalarina dair bir inceleme. kapsamli bir doktora tezi konusu olacaktir. bunun siyaset bilimi veya sosyolojik yaklasimlar uzerinden yapilmasi mumkun oldugu gibi, daha ozel ve detayli birtakim acilarda etnografik incelenmesi de iyi olacaktir.

    devami gelecek.
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap