5 entry daha
  • italya rivierasıdır. öncelikle türkiye kaynaklı italya gezilerinin popülariteye göre 3. segmentteki şehrini içerisinde barındıran bölgedir. ne demek bu?

    1. segment: roma, venedik, floransa
    2. segment: napoli, milano
    3. segment: la spezia, verona, bologna
    4. segment: sicilya ve diğerleri

    tabi bu segmentleme işi tamamen kişiseldir ve her daim çürütülebilir. aşağıda bahsedilecek tutarlar 2012 yazındaki tutarlardır. aslında riviera denidiği anda güneşlenmek, yüzmek, dinlenmek, yemek ve içmek kelimleri ortaya çıkmak için bir biri ardına sıraya girerler. dolayısıyla ligurya'ya gelmek kafayı dinleme tatili yapmaktır bir nevi.

    bu yazıyı okumadan şu resme bir bakın önce: portofino'ya girerken. sonra geri gelin devam edelim. ya demiştim. manzara bile kafa dinlendiriyor.

    ligurya, italya'nın kuzey batısında yer alan ve dört vilayetten oluşan bir bölgedir. bu vilayetler batıdan doğuya sırasıyla imperia, savona, cenova ve la spezia'dır. ligurya'nın merkez vilayeti cenova olarak kabul edilse de gerek merkezi şehrinin konaklama ve yemek açısından ucuzluğu gerekse ligurya'nın en güzel yerlerini barındırması sebebiyle mantık alemindeki merkez vilayeti la spezia'dır. bu vilayetin merkezi şehri ise yine aynı isimle la spezia'dır.

    (bkz: #31300246)

    gezelim/görelim?

    efendim ligurya'ya yüzmeye, yürümeye, yemeye gelindiğinden sırasıyla sembolik yapılardan, binalardan, kiliselerden bahsetmeye gerek yok, çünkü bunlar yok. burada doğa, deniz, kum, yemek var. yani yeşil, mavi ve beyaz (her yemeğin üstünde mozzarella olduğundan) var. dolayısıyla liste de ona göre olacaktır:

    - san terenzo: la spezia'nın güneyinde lerici'ye gelmeden önce güzel bir kasaba. la marinella plajı güzel küçücük bir kumsal. sessiz ve sakin. gereksiz kalabalık yok. meydanda bir yer değil. kalenin arkasında kalıyor. denizi sığ, sakin, suyu sıcak ve temiz. ayrıca kum plaj. denize girmek için lerici tarafındaki plajlar en güzel seçenekler. aklınızda bulunsun.

    - cinque terre: italya'nın zannımca en huzur veren bölgesi. bir birine yakın beş köyü barındıran milli park.

    (bkz: #31299854)

    milli park içerisine giriş ve la spezia ile bu beş köy arasında tren ile ücretsiz gezinme 10 avroluk kart ile mümkündür. bu kart bir gün geçerlidir ve bir gün de hayli yeterlidir. bu köyler (la spezia başlangıç noktası olarak kabul edilirse) en uzaktan en yakına doğru sırasıyla:

    1. monterosso: la spezia tren istasyonundan 20 dakika süren bir yolculuk ile gelinebiliyor. burası cinque terre köylerinin içinde kumsala sahip tek köyü. büyük, geniş bir sahili var. ve bol kalabalığı, turisti. denize girmek için en ideal yerlerden biri.

    2. vernazza: burası kayalıkların üstüne kurulmuş, eski evler, güzel küçük sokaklar ve yeşilin bol olduğu şirin bir köy. denize kayalıklardan girebiliyorsunuz.

    3. corniglia: burası da diğer köyler gibi ama bu köye gitmek için istasyondan sonra 500 metre yürüyorsunuz ondan sonra da yüzlerce basamak merdiven çıkıyorsunuz. köyü en tepeye kondurmuşlar resmen. insanın nefesi kesiliyor. manzarası güzel olmasa hiç çekilmez zaten. ama yukarı çıkınca iyi ki katlanmışım bu yokuşa diyorsunuz.

    4. manarola: daha büyükçe daha turistik gibi geldi ama tabi ki burası da şahaneydi.

    5. riomaggiore: manarola'dan sonra trene binmeden ve son köy olan riomaggiore'ye yürüyerek geçmek olması gerekendir. yaklaşık 1 km'lik bir yol. milli parkın içinden adını da via dell'amore - aşk yolu koymuşlar. 25 dk.falan sürüyor. manzara muhteşem yol boyunca. diğer köyler arasının engebeli ve zor olduğunu okumuştuk. ama burası iyice turistik olduğu için kenarlarına korkuluk koymuşlar. küçük bir patika yapmışlar. yani konforlu bir yolculuk. zorlanacak bir yeri yok hatta yolun ortalarına doğru birde kafe var.

    riomaggiore nispeten daha büyük diğerlerine göre daha kalabalık. buralarda pek plaj yok ama kayalıkların üstünde yüzen güneşlenen çok kişi vardı. renk renk evler, kayalıklar ve deniz harika manzaralar oluşturuyorlar.

    resim1
    resim2

    - levanto: cinque terre'den sonra daha kuzeyde yer alan turistik bir bölge. levonto da o bölgede geniş sahili olan yerlerdendi.

    - santa margherita ligure ve portofino: bu bölge cenova vilayeti içerisinde. la spezia'dan santa margherita'ya gidiş - dönüş tren ile kişi başı 6,10 avro. yolculuk 1 saat sürüyor. değiyor mu? görecez. santa margherita tren istasyonuna geldikten sonra hemen binanın arkasında portofino'ya giden otobüsler mevcut.

    (bkz: #31167831)

    santa margherita - portofino otobüsle 20 dakika ve 2 avro gibi bir ücret. yüzme hakkımızı bu iki kasaba arasındaki paraggi plajı'nda (bu) kullandık. çok küçük bir plaj. daha doğrusu büyük fakat halka açık olan yer çok küçük. neden 'halka açık olan' cümlesi duyar gibi oluyorum. çünkü özel yerler kişi başı 25 avro. işimiz olmaz.

    sonra yürüyerek portofino'ya 20 dakikada ulaştık. ulaştık ulaşmasına da ama hacım o ne manzaralardı. tanrım biz piçmiyiz bu saçılan zenginliklerden bize düşmüyor. neyse. bunlar manzaralar:

    manzara 1
    manzara 2
    manzara 3
    yeter amk
    bu da mı gol değil

    velhasıl daha önce üç*** riviera daha görmüştüm arkadaş ama ben böyle riviera görmedim. allah sahibine (yani sevgili italyanlara) bağışlasın.

    ne yiyelim/ne içelim?

    öncelikle şu ana yemek işini (akşam yemekleri) genelde la spezia'da hallettik. sabahları kruvasan ve kahve, öğlenleri atıştırma şeklinde geçiştirildi. bu sebeple aşağıdaki mekanlar la spezia'dadır. sonra yok efendim ben bu yeri bulamadım, garson bana artizlik yaptı diye mesaj atmayın.

    pulcinella: istasyonun biraz ilerisinde bu yerde pizzalarımızı yedik. lezzetli, çok güzel pizza yapıyorlar, fiyatları çok uygundu. pizzalar 6 avrodan başlıyordu ve doyurucuydu. burası çoğu zaman bizim kurtarıcımız oldu.

    la tavernetta: pulcinella'nın karşı çaprazı. deniz ürünlerinin her versiyonu (soğuk, makarnalı, kızarmış, haşlanmış) ve bir şişe şarap 51 avro tuttu. yemekler iyiydi. ekstra anlatacak bir lezzeti yoktu sadece.

    l sevieri: sakin bir sokakta, masalar güzel düzenlenmiş, oturanlar belli kalantor adamlar. aslında önce michelin yıldızı listesindeki bir restauranta gittik ama ne yiyeceğimiz bilmediğimizden, menüden pek birşey anlamadığımızdan ve dünyanın parasını verip aç kalırız korkusundan vazgeçtik. risotto (minumum iki kişilik yapılıyormuş 24 avro), biftek, balık ızgara ve 1 şişe şarap 84 avro ödedik. risotto güzeldi ama et ve balık life'ın (roma) eline su dökemez.

    değerlendirme: ligurya bölgesi italya'nın en beğendiğimiz kısmı idi. aslında italya demek herkes için roma, floransa ve venedik demek iken farklı italya için bu bölgeyi görmek şart. kesinlikle ama kesinlikle birkaç gün buraya ayırın. gözünüz, gönlünüz açılacak ve pişman olmayacaksınız.

    italya için faydalı olabilecek diğer entriler:

    istanbul'un bacısı roma - (bkz: #31302638)
    rönesansın başkenti floransa - (bkz: #33174412)
    ligurya merkez üssü la spezia - (bkz: #31300246)
    puzzle aleminin ekmeğini çokça yediği cinque terre - (bkz: #31299854)
    i found my love in portofino - (bkz: #31167831)
    modamania milano - (bkz: #33041063)
    aşıklar şehri verona - (bkz: #33176933)
    garip venedik - (bkz: #33082321)
    italya içerisinde huzurlu transferin tek adresi trenitalia - (bkz: #31324482)

    edit: bazı bkz'ler düzeltilmiştir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap