16 entry daha
  • ronald d moore'un resmen öttürdüğü 1993 yapımı dizi. battlestar galactica'dan sonra seyredecek düzgün bilimkurgu kalmayınca arayışlara girmiştim. babylon 5'a başladım ama kepaze oyunculuk ve tırt uzaylı tiplemeleri yüzünden hikayeye bir türlü giremedim. sonra ds9'a başladım. başlayış o başlayış 7 sezon 3 ayda bitti, muhteşem bir bilimkurgu ziyafeti oldu. zamanında niye seyredemedim diye bayağı hayıflandım.

    --- spoiler ---

    dizi pek çok filme diziye ilham kaynağı olmuş. örneğin ds9'daki maden işleme ünitesinde mahsur kaldıkları bölüm resmen cube. paralel evren ve zıt karakterler, changeling olayını fringe devralmış. bir bölümde trill ırkına mensup iki kadının lezbiyen aşkı anlatılıyor ki aslında onlar tam olarak kadın değil; şimdi anlatmayayım karışık mevzu; amerikan dizi tarihindeki ilk kadın kadına öpüşme sahnesini içeriyor. bunların yanı sıra pek çok önemli yapımın bilimkurgu uyarlaması yapılmış. seyrederken not almadığım için şu an hatırlayabildiklerimden the manchurian candidate yorumu olabilecek en iyi scifi thriller örneklerinden biriydi.

    --- spoiler ---

    avery brooks'un (captain sisko) ilk sezonlardaki abartılı performansı haricinde ronald d moore'un alamet-i farikası derin karakter tasarımı olağanüstü oyunculuklarla göz kamaştırıyor. özellikle star wars* gibi meme bile içermeyen bir ibişliğin nerd müptelaları terry farrell ve nana visitor gibi iki afetle dizinin tutkunu olurlar diye tahmin ediyorum. bir de quark diye bir karakter var ki kayserili pinti mi pinti çakal mı çakal asker arkadaşıma çok benzediği için kendisine çok ısındım; başrolde olduğu bölümlerde dizi seinfeld ayarında bir komediye dönüşüyor.

    son olarak, dizi eski diye "efektler kötüdür seyredilmez" diyenler hiç tereddüt etmesin. efektler gayet iyi. babylon 5'daki gibi dönen süt mavi plastik varili uzay istasyonu diye yutturmamışlar. notum 9,5.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap