4 entry daha
  • ortaokul bilgilerimizi hatırlarsanız ben size 10m/s ile koşarak gelsem siz bana 20m/s ile koşarak gelseniz ben sizi hangi hızla giderken görürdüm? 30m/s

    aynı şeyi ışık için de düşünmememiz saçma olurdu. uzay gemimde 250000km/s ile gidiyorum diyelim. uzun olan uzay gemimde bir fener yaktığımı varsayalım gittiğim yöne doğru. dışarıdaki bir gözlemci ışığın kaç ile gittiğini bulması gerekiyordu? 550000km/s. e peki ışık hızı 300000km/s. demek ki ikisinden biri yanlış. artistlik yapıp deney sonuçlarını yadsımak, yanlış demek yerine einstein ortaokul formülüne yanlış dedi. peki yenisi nasıl olacaktı.

    ben ışık hızını 300000km/s görüyorsam, dışarıdaki de aynı görüyorsa hız kavramını irdelememiz gerektiği ortadadır. hız ne demektir. birim "zaman"da alınan yol. yol sabit kalacaktır. demek ki zaman benim için -yani uzay gemideki 250000km/s ile giden ben- daha yavaş geçmelidir.

    bundan sonraki formülasyon gayet güzel matematiksel olmakla birlikte çorap söküğü gibi gelmektedir. (bkz: lorentz dönüşümleri) (bkz: galilei dönüşümleri) bu uzay-zaman mutlaklığının da sonu demektir. (bkz: mutlak uzay) (bkz: mutlak zaman) (bkz: minkowski evreni)
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap