4 entry daha
  • alm. zur farbenlehre

    goethe, karanlık hakkında, newton' ın tanımladığı ve renklerin dünyasına girmiş çoğu düşünür gibi ışık yoksunluğu olarak tanımlamamıştır. onun için karanlık, "ışığın zıttıdır ve ışıkla etkileşim içerisindedir."
    newton için 7 ana renk olmasına karşın goethe için mavi ve sarı, ana iki renklerdir ve diğerleri bu iki rengin dereceleridir. sarı, karanlıkla karıştırılmış bir ışıktır, mavi ise ışıkla zayıflatılmış karanlıktır. newton' ın renk çemberi asimetrik 7 renkten oluşurken goethe' nin renk çemberi simetrik 6 renkten oluşur.
    goethe' nin renkler hakkındaki teorisi, yaptığı manzara (özellikle deniz) resimleriyle tanınan romantik ressam j. m. w. turner' ı etkilemiş, ışık ve renk gibi goethe' den ilham alakarak tablolar yapmasına neden olmuştur. aynı zamanda ön-raffaellocu* akımında da büyük önemi vardır bu teorinin. -özellikle goethe' nin hem teorisini benimsemiş hem de karakterlerini çizmiş sanatçı dante gabriel rossetti- goethe' nin teorisindeki gibi renkler, zıtlıktan ziyada birbiriyle uyum içerisindedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap