3 entry daha
  • sultan ikinci bayezid 3 aralık 1448'de dimetoka'da doğdu. babası cihan padişahı fatih sultan mehmed han, annesi mükrime hatun adında bir türk kızıdır. uzun boylu, geniş göğüslü ve kuvvetli bir vücuda sahipti. yüzü yuvarlak ve gözleri elaydı. cesur ve atılgandı.

    aynı zamanda çok halim selim ve dinine bağlı bir padişahtı. babası fatih sultan mehmed ilme ilgi duyduğu için, oğlu şehzade bayezid'e iyi bir eğitim verdi. o devrin en meşhur alimlerinden ders okutturdu ve bütün islam ilimlerini en iyi şekilde öğrenmesini sağladı.

    sultan ikinci bayezid yedi yaşında iken, hadım ali paşa nezaretinde amasya valiliğine tayin edildi. amasya, selçuklular devrinden beri önemli bir ilim ve kültür merkeziydi. padişah olacak şehzadelerin yetişmesi için, bu vilayette bütün şartlar vardı.

    sultan ikinci bayezid, dinine çok bağlı olduğu için kendisine bayezid-i veli denildi. sultan ikinci bayezid, şairleri saraya toplar, onlarla sohbet ederdi. çok merhametli bir padişah olan sultan ikinci bayezid, sık sık fakirlere sadaka dağıtırdı.

    arapça ve farsça'yı gayet iyi biliyordu. çağatay lehçesi ve uygur alfabesini de öğrendi. islam ilimlerinin yanı sıra, matematik ve felsefe tahsili de yaptı. 24 nisan 1512'de padişahlıktan ayrılmak zorunda kalan sultan ikinci bayezid, bir ay kadar daha yaşadı ve 26 mayıs 1512'de vefat etti.

    erkek çocukları: mahmud, ahmed, şehinşah, yavuz sultan selim, mehmed, korkud, abdullah, alimşah
    kız çocukları:aynişah, gevher, mülük sultan, hatice sultan, selçuk ve hüma hatun.
    (bkz: cem sultan)
    (bkz: şehzade selim)
100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap