38 entry daha
  • süper bir rapçi, bir flex üstadı ve bana jamayka repini sevdiren adam olmasının yanı sıra, gerçek bir demoğğğraasi sevdalısı. samimi bir liberal, liberal gibi liberal. liberalin dibi.

    kendisinin welcome to jamrock şarkısını öyle çok dinledim ki, zamanla önce ne dediğini anlamaya, sonra az az da olsa eşlik edebilmeye başladım. ama anlamaya başladıkça işkillenmeye de başladım.

    şimdi şarkıda diyor ki,

    welcome to jamrock, camp where the thugs dem camp at (yiğidolar diyarı jameykaya hoş geldiniz)

    two pound ah weed inna van back
    ıt inna your hand bag, your knapsack, it inna your backpack (esrarı burada gramla değil, kiloyla satıyorlar diyor, her yer esrar, herkeş esrarkeş, diyor, şikayet ediyor.)

    some boy nuh know dis, dem only come around like tourist
    on the beach with a few club sodas
    bedtime stories, and pose like dem name chuck norris
    and don't know the real hardcore (sonra da diyor ki, bundan bile poz çıkaran, kendini kara murat zanneden denyolar var, aslında sokaktaki yaşamın acımasızlığını bilmiyorlar, ama biliyormuş gibi poz kesmeye çok meraklılar, gangsta imgesine sevdalanmışlar, diyor, bu hıyarları da mahkum ediyor)

    cause sandals ah nuh back to the thugs
    dem will do whe dem got to and won't think twice to shot you
    don't make dem spot you, unless you carry guns a lot too
    a bare tuff ting come at you (ama gerçek yiğidoların mahallesi, senin kaldığın apartlara benzemez diyor. dolu değilsen gezme buralarda seni gözünü kırpmadan harcayıverirler diyor.)

    kısacası sokaklarda hakim olan şiddetten dem vuruyor, şarkının ikinci bölümünde ise bu şiddetin, bu yoksulluğun, geride bırakılmışlığın nedenlerini araştırmaya koyuluyor:

    the youth dem get blind by stardom (herkes popstarla yırtma peşinde, yoksulluktan başka türlü kaçış yok)

    c'mon let's face it, a ghetto education's basic
    and most ah de youths them waste it
    and when dem waste it, that's when dem take the guns replace it
    then dem don't stand a chance at all (yanisi, diyor ki, bu çocuklar ilk okulu bile zar zor bitiriyorlar, kimsede para yok, öyle olunca çoğu genç yaşta kendini illegal işlerin ortasında buluyor, eline silahı alıyor, sonra bir daha normal bir yaşama dönme şansları kalmıyor.)

    damian, sorun yoksulluk, geleceksizlik diyor. peki çözüm olarak ne öneriyor, neyi işaret ediyor:

    dem suit no fit me, to win election dem trick we
    then dem don't do nuttin' at all (onların elbiseleri bana uymuyor/o politikacıların olayı beni açmıyor (suits hem takım elbise, hem de takım elbiseli (politikacı) manasında), seçimleri kazanmak için her türlü vaatte bulunuyorlar ama bir kere kazandılar mı hiç bir şey yapmıyorlar.)

    damian sandığı işaret ediyor, ama ederken elbette içi huzursuz, aslında bunun çözüm olmayacağını biliyor, çünkü diyor, kimi seçtiysek seçelim hiç bir şeyi değiştirmedi, hep yedi hep yedi diyor. evet haksızlık etmeyelim damian gidelim kozlarımızı sandıkta paylaşalım demiyor hiç. politikacılar kötü, seçimlerle bir bok değişmez diyor, ama ne yapmıyor? silah çözümdür, isyan çözümdür de demiyor. biz yine de oyumuzu verelim diyor. o yüzden kendisine buradan sağduyusu için teşekkürü bir borç biliyorum. sonuçta şarkıdan anladığımız kadarıyla hitap ettiği, bahsettiği jamaykalı geleceksiz, yoksul gençlerin hepsi halihazırda silahlanmış, kıç ceplerinde yedek şarjör taşıyan insanlar. (and that's why ah nuff little youth have up some fat 'matic/ with the extra magazine inna dem back pocket) şarkıda, "ulan yiğidolar, esrar davasına birbirinizi vuracağınıza, ki zaten hepinizin elinde silah da var, bu bizi kandırıp duran politikacıları alaşağı edelim" de diyebilirdi, demiyor. sağduyulu davranıyor, sakin ve serinkanlı davranıyor. demoğkhraaasi inancı hiç sarsılmıyor. biz yine oyumuzu kullanalım diyor, şansınızı deneyin çıkmaz demeyin diyor.

    helal olsun damian'a, sağduyusunu, asaletini ve parlamentoya olan inancını hiç yitirmediği için. bizim ülkemize de kendisi gibi sağlam karakterli demokratlar lazım. darısı türkiyemizin başına.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap