100 entry daha
  • --- spoiler ---
    öncelikle filmin içinde çok fazla tema olduğu için en baskın olan temaları kelime olarak belirlemeye çalıştım, bunlar:
    master, slave, travma, özgürlük, akıl sağlığı, öfke
    filmde master ve travma birbirine eşdeğer olarak kullanılıyor. akıl sağlığının ölçütü freddie'nin kendini master = travma(geçmişten gelen(aile içi) + savaş anıları)'dan kurtarabilmesi.
    master'ın slave'e sembolize ettiği şeyler; huzur+kabul edilme ve sevilme duygusu + kendi yaptığı kötü şeylerin hepsini trilyonlarca yıldır zaten yapılıyor seninle alakalı değil deyip geçmişe yıkması böylece travmadan arınma hissi vermesi
    filmde freddie'nin motorsikletle alıp başını gittiği sahne (master'ın da "good boy" diye onay vermesi) aslında olması istenen travmadan arınma ve özgürlüğe kavuşma sahnesi. zaten o sahnenin akabinde uzun zamandır görüşmeye cesaret edemediği eski kız arkadaşının evine gidiyor. ama burada karşılaştığı durum tam olarak da master kavramının oluşma nedeni: huzur ve korunma hissi. geçmişte bırakıp savaşa gittiği kız arkadaşının 3 yıl önce evlenip çocuk sahibi olduğunu öğrenince master'sız (gerçek) yaşamın ne kadar acı verici olabileceğini görüyor. (kendini gerçekleştiren kehanet durumu da söz konusu) zaten ardından master'ının ta ingiltere'de olmasına rağmen hemen yanına gidiyor ve bir anlamda lancaster dodd freddie'yi iyileştirebilme iddiasını kaybetmiş oluyor.

    filmin en kilit cümlesi: "master olmadan yaşayabilirsen haber ver, çünkü ilk sen olacaksın"
    burada aslında dünyadaki herkesin akıl sağlığı bozuk çünkü ne master'la ne master'sız yaşayabiliyorlar deniyor.
    çünkü sizi her zaman koruyan master olduğunda kendinizi kısıtlanmış hissedeceksiniz, master olmadığında ise uçsuz bucaksız dünyanın iyi-kötü her türlü durumuna açık, zarar görebilir olacaksınız. informal processing sahnesinde freddie'nin sana birinin ne yapman gerektiğini söylemesinden hoşlanır mısın sorusuna hayır yanıtı vermesi de aslında onun özünde master'ın varlığından hoşnut olacak bir yapısı olmadığını gösteriyor. film boyunca akut bir şekilde kendini gösteren öfke ise bu ikilemin içinde sıkışmış olmanın bilincinde olmanın dışa vurumu. filmin finalinde freddie artık sinirli değil çünkü bu ikilemi kabul etmiş durumda. filmin içinde bahsedilen "çıkış yolu mizahtır." anlayışı gelişmiş gözüküyor.
    --- spoiler ---

    film aslında bu kadar mükemmel bir film ama bağlantılar çok kriptik bir şekilde dağıtıldığı için izleyiciye net bir tablo oluşturma imkanı vermiyor. onun dışındaki tarikatımsı kısımlar ise tamamen filler, filmin içinde önemli bir yer taşımıyor.
    umudovskys out--
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap