8 entry daha
  • 3.0 versiyonu yolda olan php framework. 2011 yılından bu yana orta ölçekli projelerde kullanıyorum. şuana kadar yazdığım uygulamalar da cevap vermediği istisnalar olmadı demek gaflet olmaz sanırım.

    tüm özelliklere değinmek mümkün olmamakla birlikte dikkatimi çeken özellikleri söyle sırayalabilirim:

    öğrenmesi çok kolaydır. spagetti kodtan frameworke geçişte en kolay frameworklerden bir tanesidir. kendisine göre standartları vardır ve bu standartlara uymak konusunda geliştiriyiciyi zorlar. mesela veritabanı tablosu oluşturuyorsanız sonuna "s" eklemek zorundasınızdır. category adından bir tablonuz varsa bu tablonun adını prefix_categories şeklide isimlendirmeniz konusunda sizi uyarır. model, view, controller isimleri yine bir düzen içersinde isimlendirmek zorundasınızdır.

    2005 yılından bu yana geliştirildiği için bir çok hata giderilmiş, aynı zaman da farklı ihtiyaçlar için ekstra eklenti(facebook aouth), farklı veritabanlarına destek(mongodb), yardımcılar(helper) gibi imkanlar sunmaktadır.

    hasmany, hasone, belongsto, hasandbelongstomany gibi model bazlı özellikler bire bir, yada çoka çok ilişkisellik durumunda kurguladığı sql cümleleri söylenenlerin aksine en performanslı sorgulari gerçekleşitirir. zira bu sorgularda "sorun yaşıyorum" diyen kişinin sql_dump aracılığı ile sorguları, aynı zamanda indexleri gözden geçirmeksin de fayda vardır. ya da veritabanı dizaynını hatalı yapmıştır! zira tüm özelliklere müdahale edip, kontrol etmek sizin elinizdedir.

    bir webservis yazılmak istenildiğinde dahili çözümler sunar. (restful)

    view tarafında layout özelliği barındırır, tasarımda farklılıklara sonsuz saygısı vardır. örnek vermek gerekirse; dahili komponentlerden "requesthandler" yüklendiğinde ilgili kütüphanenin $this->requesthandler->ismobile() methodu üzerinden mobile tesbit edilerek, app/view klasöründe bulunan tüm dosyalarin farklı bir yol üzerinden çalışmasını sağlayarak çok basit bir şekilde uygulamanıza mobil görünüm sunmanıza yardımcı olur.

    cron'da çalışmasını istediğiniz ayrı başlıkları yine uygulama içersinde ayrı şekilde yazma ihtiyacı duymazsınız.

    bu ve bunlara benzer bi sürü güzel özellik barındırır. framework seçerken en dikkat edilmesi gereken konu hakkında kanatim; başta da belirttiğim gibi, sizi bazı standartlara uymaya zorlamasıdır. aynı zamanda çok iyi dökümantasyona sahip olması da saç baş yoldurtmanın önüne geçer. topluluk desteğine dikkat etmek gerekir.

    bu konu hakkında daha bir çok şey söylenebilir fakat en dikkatimi çeken konular başlıca yukarı da bellittiğim özellikler diyebilirim.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap