2 entry daha
  • zemlinsky, anna schindler (mahler, kokoschka, gropius, werfel usw.) ve gustav mahler hakkinda carpici bir ani da yazar henry-louis de la grange tarafindan nakledilmis.

    gustav mahler, zemlinsky'nin ögrencisi ve aski anna schindler'le ilk defa kasim 1901'de, viyanali zuckerkandl ailesinin evinde verilen bir partide tanismis. anna ve gustav'in ilk konusmalarinin (hatta tartismalarinin) konusu alexander zemlinsky hakkindaymis. mahler, güzel ve hayat dolu genc kadinin cekiciligine kapilip o anda devam etmekte olan hararetli bir tartismanin icinde bulmus kendini. güzellik ve zeka arasindaki iliskiyi konu edinen bu tartisma, aslinda o zamanlar (fin de siècle) "viyana'daki en cirkin adamlardan birisi" olarak ün salmis zemlinsky hakkindaymis.

    alma, zemlinsky'nin cirkinligine pek takilirmis, hocasindan "korkunc cüce...kisa, cenesiz, dissiz,...ve yikanmamis" diye bahsettigi halde onun entelektüel yeteneklerini karsi konulmaz derecede cekici bulurmus. cok iyi bir müzik hocasi oldugu baskalarinca da teslim edilen zemlinsky icin "o dogustan hoca." dermis anna.

    kimilerine göre anna'nin mahler'e gitmesi ve hocasinin fiziksel görünümü hakkindaki yorumlari cok koymus zemlinsky'e. öyle ki besteci hayatinin büyük bir bölümünde müzigiyle "cirkin adamin trajedisi"ni ortaya koymaya calismis. en az üc eserinde toplumun geleneksel anlamda güzel kabul etmedigi karakterlerin psikolojik izdiraplarini islemis: bunlardan birincisi, "die seejungfrau" adli orkestral fantezi (1903-1905), bir insani sevdigi icin aci ceken ve sonunda ölen deniz kizinin hikayesini (hans christian andersen) anlatir. digerleri de der zwerg (cüce, 1914) ve eine florentinische tragödie (bir floransa trajedisi, 1915-1916) adli operalardir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap