3 entry daha
  • sarayın büyük salonu "salone dei cinquecento" savonarola'nın isteğiyle yaptırıldı. devlet katında çalışmış ataların soyundan gelen, 29 yaşını aşmış ve vergilerini ödeyen herkesin şehri yönetecek büyük konseye katılması öngörüldüğü ve bu kişilerin toplamı bini geçtiği için büyük bir salon gerekiyordu. bunun için en az 500 (cinquecento) kişi alacak bir salona ihtiyaç duyulmuştu. o zamanlar salon savonarola'nın dünya görüşünü yansıtır gibi sade ve kasvetliydi.

    mediciler iktidara dönüp de eski sarayı ikametgah olarak seçince, cosimo'nun ilk işi bu salonu arz odasına çevirmek oldu. michelangelo'nun önerisiyle tavanı yedi metre kadar yükseltildi, başta giorgio vasari olmak üzere dönemin önemli sanatçıları odanın dekorasyonunda çalıştılar. hatta salona çeşme konulmasını bile istedi cosimo ama asla tamamlanamadı. çeşme için yapılan heykeller grubu şimdi bargello'da sergileniyor.

    salonun dekorasyonu için genel olarak floransa'nın pisa ve siena karşısında kazandığı zaferler resimlendi. leonardo ve michelangelo da salonu şenlendirmek üzere davet edilmişler ama michelangelo'yu başlamadan papa roma'ya çağırmış, deli oğlan leonardo da başladığı işi yarım bırakarak ayrılmış.

    sarayın dekorasyonunda önemli görev almış vasari'nin yazdıklarına göre, büyük salondan geçilen, ihtiyar cosimo, cosimo ve papa 10. leo'ya adanmış odaların hemen üst katlarındaki odalarda resmedilen antik tanrılar, alt katlarında bulunan tarihi kişiliklerin özellikleriyle örtüşecek şekilde seçilmiş. yani oda temaları rastgele bu odaya da şu tanrı güzel gider diye seçilmemiş.

    papa 10. leo'nun üst katında elementler odası bulunmakta. şahsen sarayın en güzel odası olduğunu düşündüğüm bu odada; tavanda hava, şöminenin olduğu duvarda da ateş olmak üzere, dört elementi simgeleyen sahneler resmedilmiş. dört elementin kainatın merkezini oluşturması gibi, papa 10. leo da medicilerin siyasi gücünün temelini simgeliyor.

    cosimo odasının üst katında bulunan zeus odasında, zeus'un kronos'tan saklanarak yetiştirilmesi resmedilmiş. zeus'un titanları yenerek kainata düzen ve barış getirmesi cosimo'nun iktidarıyla özdeşleştirilmiş.

    ihtiyar cosimo odasının üstündeki demeter odasında, demeter'in, hades'in kaçırdığı kızı persephone'yi arayışı bulunuyor. demeter'in insanoğluna tarımı öğretmesi gibi, medici ailesinin başı ihtiyar cosimo da floransa'ya bolluk ve zenginlik getirmiş.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap