15 entry daha
  • notre dame ın kamburu. nerden gelir bu isim derseniz söyle derim:
    efendim, birçok zat-ı muhterem tarafından, kendisinin dusuk zekasindan dolayi 'sözde' anlamindaki 'quasi' ile insan anlamindaki modus tan geldigi dusunulup sözde-insan denmistir bu kelimeye. bir de hic utanmadan yortudan sonraki ilk pazar derler ki bütün bunlar safsatadan ibarettir.
    evet, 'quasi' kelimesi sözde anlamindadir, fakat modus un insan la uzaktan yakindan bi ilgisi yoktur. victor hugo, yortu sonrasi ilk pazar günü yapilan kilise ayininde söylenen ilahiden esinlenerek koymustur bu adi: 'quasi modo geniti infantes...' . cevirisi: ' yeni dogan bebeklerle ayni tarzda..."
    yani 'quasimodo nun 'modo' su , hepimizin 'su moda girdim, bu moddayim' tarzindaki söylemlerimizde kullandigimiz moddur. anlami da 'tarz', 'biçim', 'yol' dur.
    sonucta hugo, yarattigi kahramanin düsük zekali olmasini bu ismi bulmadan önce tasarlamis olmali, lakin romantik bi abi oldugundandir ki kahramaninin ismine direk olarak 'sözde-insan' anlamina gelecek 'quasihumain' dememis bu ilahiyle baglantili ve ilginç ismi tercih ederek 'quasimodo' demistir.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap