88 entry daha
  • çağdaş müziğe katkısı yadsınamayacak kadar önemli olan büyük prodüktör. günümüzde müzik dünyasında "superproducer" diye anılan birkaç önemli isimden biridir. nasıl ki dr. dre henüz keşfedilmemiş yetenekleri bulup onlara bir orkestra şefi edasıyla mentorluk edip kaliteli süperstarlara dönüştürme konusunda ustaysa, timbaland da hali hazırda tanınan, piyasada belli başlı bir yeri olan sanatçıların "makeover" ya da kabuk değiştirip farklı bir sound'a kavuşma sürecinde onlara yol göstermekte ustadır. justin timberlake ve nelly furtado'nun pek de ciddiye alınmayan isimlerden tek albüm ile 10 milyon kopyadan fazla satan süperstarlara dönüşmeleri bahsettiğim başlı başına yeniden yapılandırma, madonna ve duran duran gibi yıllar yılı piyasada var olmuş isimlerin yenilenip farklı bir çizgiye kaymaları ise sound değiştirme konusuna güzel ikişer örnektir.

    prodüksiyon tarzı çok ama çok belirgin ve kendine hastır. pek çok beat'inde kullandığı karakteristik kit'ler şarkıya timbaland eli değdiğini kolayca anlamanızı sağlar. ağzıyla çıkardığı sesleri şarkılara entegre etme konusunda gerçek bir ustadır. en ilginç yönlerinden biri de muhlis akarsu'dan, abdel halim hafez'den ve başka pek çok isimden sample'layarak gösterdiği oriental müzik konusundaki ilgisi, bilgisi ve birikimidir. get ur freak on'daki vurmalılardan, what goes around comes around'daki bağlamalardan, big pimpin ve wait for you gibi şarkılardaki sample'lardan da hatırlanacağı üzere oriental kökenli parçaları ve enstrümanları sample'lamaya ve kullanmaya bayılır. ayrıca son derece tombik ve de sevimli bir abidir.

    her ne kadar sample konusunda gerekli bilgileri credits'lere yazmayıp sıklıkla intihal yapsa da reyisler reyisi bir abimiz ve de rap camiası da dahil olmak üzere günümüz müziğine çok şeyler katmış aslan gibi bir prodüktördür.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap