1 entry daha
  • yaşar nabi nayır "dost mektupları" adlı kitabında şöyle tanıtıyor bekir sıtkı kunt'u (varlık yayınları, 1972; s. 81) :

    //alçak gönüllü, yumuşak tabiatlı, dürüst ve sakin, hep iyilikten yapılma, sağduyu sahibi bir insan olarak yaşayacak belleğimde.

    hataylıydı. bu sıfat onun, hatay'ın türkiye'ye katılması sırasında orada görev almak suretiyle bir süre politikaya karışmasına ve büyük millet meclisi'nde bir dönem milletvekilliği yapmasına yol açmıştı. öncesinde ve sonuna kadar yargıçlık görevinden ayrılmadı. öğrenciliği sırasında gazetecilik de yapmıştı bir süre.

    edebiyata bağlılığı bir amatör hikâyeci hüviyetinin dışına çıkmadı. bugünün birçok profesyonel yazarlarından daha güçlü bir gözlemci ve yazı ustası olduğu halde sanat dışı işinin ağırlığı, sanat tutkusunun gevşekliği yüzünden birkaç düzine hikâyenin ötesinde bir eser veremedi. bu yüzden de yeteneği ölçüsünde bir yerin sahibi olamadı edebiyatımızda. yaşamaya lâyık hikâyeler bırakmıştır ardında.//

    öteki işlerinin ağırlığı yüzünden az yazması yetmemiş, yazdıkları da yeniden basılmayınca unutulup gitmiş bekir sıtkı kunt... oysa bu değerli yazarın adı memduh şevket esendal, sait faik abasıyanık, sabahattin ali, orhan kemal'le birlikte çağdaş türk öykücülüğünün kurucuları arasında anılabilir (imiş). bütün öyküleri derlenip "toplu yapıtları" olarak basılsa ya – yeniden.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap