60 entry daha
  • bir açıklama da ben yapayım belki bu açıklama mantık hakkında biraz bilgi verir. ben de başta hiçbiri ölmez diyordum ama burada 3 cinin de mükemmel mantık yürütebildiğini düşünerek ilerliyoruz, o yüzden bizim de öyle bakmamız lazım, ayrıca olaya dışardan bakmayıp içindekilerden biri olduğunu düşünmeniz lazım.

    ilk olarak kendimi 3 cinden biri yerine koyuyorum, arkadaşlarıma a ve b isimleri veriyorum. şunu unutmayın, cinlerin hayatta kalması için kendilerinin göz renginin kırmızı olmadığına inanmak zorunlulukları var. bu açıdan bakmak yardımcı olacaktır. yani default olarak hepsi kendi göz renginin atıyorum mavi olduğunu düşünecekler kendilerince. (ben dahil)

    ben diğer iki cine bakıyorum. önemli: ben kendi göz rengimin kesinlikle mavi olduğuna inanıyorum, benim için gerçeklik bu, gözüm mavi değilse ölürüm, o yüzden gözümün mavi olması üstünden ilerliyorum. sonra a cininin düşüncelerini tahmin etmeye çalışıyorum. a cini kendi göz renginin mavi olduğuna inanmak zorunda, bana ve b'ye baktığında 1 kırmızı 1 mavi göz görmeli. bu durumda b cininin bize baktığında 2 mavi göz görmesi gerektiğini düşünecek, dolayısıyla b cini kendinin kırmızı olduğunu anlayıp sabaha ölmesini bekleyecek. b cini ertesi güne sağ kalmışsa ikimizden birinde kırmızı göz görmüş demektir. benim gözlerimin mavi olduğuna emin olduğum için a cini kendi gözlerinin kırmızı olduğunu anlamış olmak zorunda, yani ertesi sabaha ölmeli. ertesi sabaha ölmediyse benim gözüm demek ki mavi değilmiş, dolayısıyla ben ölüyorum agalar. 3 cin de aynı mantığı kurdukları için üçüncü gün ölüyorlar.

    burada anahtar nokta tek bir cinin gözünden bakıp varsaydığın şeyi ispatlamaya çalışmak. eğer ispatlayamıyorsan varsaydığın şey yanlıştır ve gözlerin kırmızıdır.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap