21 entry daha
  • paris'in o bilindik kesme taş binalarından oluşmuş binalarının çok ötesinde, bizdeki maslak'a, amerikalılardaki manhattan'a benzetilecek gökdelenler silsilesine sahip semt. oysa ki burayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik binaların koskocaman bir meydanın etrafına serpiştirilmiş olmasıdır. bu dev meydan araç trafiğine kapalıdır; daha doğrusu araç trafiğine kapatılmamıştır da burada sadece yayalar dolaşsın diye zaten en başından beri öyle tasarlanmıştır. o meydanın altı kat kattır. altından yol geçmekle kalmaz resmen otoban geçer.

    biraz karmaşık bir yerdir, fransızlar bayılırlar ortalığı karıştırmaya; geçitler, koridorlar, dolambaçlı merdivenler filan; bazen çok hareketli küçük bir meydana gelir "nerelerde neler var" diye şaşırırsınız, bazen kıyıda köşede kalmış şahane bir heykele denk gelirsiniz, bazen de izbe bir yere düşüp "burası ne sevimsiz bir yer ya" diye aklınızdan geçirirsiniz.

    edf'in binasının çok hoş bir formu vardır, total'in binası akşam saatlerinde gün ışığı ile ışık oyunları yapar. daha bir ton yüksek bina her biri birbirinden değişik mimari ile işine gücüne bakar. paris'in en yakın avm'si burada olması bakımından pazar günleri de yoğun olur. zira paris'te pazar günleri açık yer bulmak (eskisi kadar zor olmasa da) nimettir. meydanı taçlandıran yapı elbette ki la grande arche de la défense'tır.

    en çok sevdiğim şeylerden biri de işe gidiş ve işten çıkış saatlerindeki insan kalabalığının meydandaki sessizliğidir; sadece ayak sesleri duyulur, çok değişik bir atmosferdir.

    rer-a'sı, 1 numaralı metro hattı, t2 tramvay hattı, banliyö trenleri ve otobüs seferleri ile şahane bir aktarma merkezidir aynı zamanda.

    şimdilik idari olarak paris'e değil hauts-de-seine'e bağlıdır ama eminim ki pek yakında grand paris projesi kapsamında burası da resmi olarak paris'ten sayılacaktır.

    la défense yazılır "lâ defans" okunur...
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap