6 entry daha
  • filmekimi 2014 kapsamında izlediğim filmdir. modern insanın varoluşuna bir anlam bulamaması üzerine, başka bir ifade ile varoluş anksiyetesi üzerine özgün bir film.

    filmi izleyenlerin finaline dair gözden kaçırmaması gereken bir nokta için (bkz: boliden)

    gelen bir mesaj üzerine daha açıklayıcı olmak adına, filmdeki boliden göndermesini burada paylaşmaya karar verdim.

    filmin sonlarında modern şık beyaz insanların ilkel kabilenin bir metal eritme cihazı içine atılıp eritildikleri sahnede o cihazın üzerinde boliden yazıyor. buna dikkat ettim ve filmden hemen sonra baktım boliden nedir diye. isveçli bir firma, metalleri eritip modern ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz diyor.

    kapitalist düşünce bu sahne ile iki açıdan eleştiriliyor.

    --- spoiler ---

    1. boliden firmasının vurguladığı modern ihtiyaçlar zaten filmin genelinde olan modern insan sıkıntısı ile birebir ilintili. tabii bunu iskandinav insanların anlaması çok daha kolay fakat ben alelade bir sahne olamayacağı için özellikle araştırarak yakaladım bunu. hatta filmden çıkar çıkmaz yaptığım ilk şey bu idi. zaten yakılan insanların ilkel ve zenci olması ve onları izleyen insanların beyaz, çok modern ve şık olması, ellerinde şampanyalar, üzerlerinde smokinler çok bariz bir eleştiri idi.

    2. boliden firması 80'li yıllarda tonlarca metal artığından bunları şili'ye göndererek kurtulmuş. şili'de birçok çocuk bu atıkların olduğu bölged zehirlenmiş ve bu konuda boliden'e birçok dava açılmış. bu arada parayı boliden ödemiyor gene, şili bunları satın alıyor. amaç geri dönüşüm mü yoksa kullanmak mı açıkçası bilmiyorum. şilili insanlar ya da latin amerikalılar diyelim, fakir, geri kalmış ve zarar görmesi önemsenmeyen insanlar. sahnede yakılan ilkel insanlar yani. zengin, modern, beyaz insan önemsemiyor onları. kapitalist çark işlemeye devam ediyor.
    --- spoiler ---
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap