52 entry daha
  • boğucu derecede ölçüsüz bir aile disiplinini işlediği kadar, gençlerin baskıya rağmen kafalarına koyduğu bir şeyi illâki yaptığını ve engel/sınır tanımadığını da anlatan film. aşırı baskı bir şekilde patlamayı da getiriyor ne de olsa.

    --- spoiler ---

    anne karakteri belki çok aşırı baskıcı. ama aslında korktuğu şeyler düşünülünce insanın birazcık da olsa hak veresi geliyor. karakter, kızlarına müthiş bir baskı uyguluyor, bu başta seyirciye bile ağır geliyor; lâkin lux'un o alanın ortasında öylece terkedilip bırakılışı, o anneyi ve boğucu korumacılığını birazcık da olsa anlamaya çalışmamıza neden oluyor, kadının asıl maksadını farklı bir gözle değerlendirmemizi sağlıyor.

    "o kız ölmek istemiyordu.
    yalnızca o evden kurtulmak istiyordu."

    "cecilia'nın gerçekten canına kıymak istediğini düşünmüyorum. onun eylemi bir yardım çağrısıydı."

    "bir kız olmanın tutsaklığını hissettik, zihni nasıl aktif ve hayalci yaptığını."

    "kızların dış dünya ile tek bağlantıları posta kutularını dolduran kataloglar ve broşürlerdi; üst sınıf moda ve egzotik tatil yerleri resimleriyle doluydular. hiçbir yere gidemeyen kızlar, düşlerinde altın minareli siyam tapınaklarına seyahat ediyorlar veya japonya'nın yosun kaplı beneklerini tırmıklayan yaşlı bir adama selâm geçiyorlardı."

    --- spoiler ---

    filmde telefonlarda şarkıların konuş(turul)ması pek anlamlı. çoğu filmde karşımıza sinsi ve kötü rollerde çıkan james woods'u öylesine sinik bir rolde görmek ise şaşırtıcı. hani o karaktere acıdım desem yeridir. adam fazlasıyla iyi oynamış rolünü.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap