214 entry daha
  • ders olarak okutulması gereken bir film.
    film göze sokmadan çok net olarak a) abd kültürel ve sınıfsal yapısını b) kapitalizm arasındaki ilişkileri itin götüne sokuyor.

    savaş sahneleri ağzın sulanarak değil ciddi korku nesnesi olarak sunuyor. bu nedenle "ben savaş sahneleri beğendim" diyen birisine aslında savaşın böyle rezil bir şey olduğunu göstermeyi amaçlıyor. ha izleyici hala anlamadıysa yapacak bir şey yok. bir savaşa gidip ne olduğunu kendisi görmeli.

    --- spoiler ---
    filmin ana meselesini anlatan sahneyi spoiler vermek yeterli.

    alman kasabasındaki yemek sahnesi hollywood western filmlerindeki çiftçi babanın oğlu ile tarladan, davardan geldiği, kadınların yemekleri hazırladıkları ve yemeğe oturdukları sahnelerin özüdür.

    don (brad pit) tankın ve savaşın acemi askeri norman'ı (logan lerman) yanına alıp 2 alman kadına yemek hazırlatır. norman genç almanla yemek öncesinde sevişir. ha sevişmeden önce zaten norman piyano çalarak alman kızı etkilemiştir zaten. don "gençler eğlensinler" diyerek diğer alman kadının sevişmelerini engellemesini engeller.
    bu arada don sıcak su ile savaşın tüm kirini toplayan saçlarını yıkar, tıraş olur.
    norman kızla sevişip masaya geldiğinde don elinde bir gazete ile yemeğin servis edilmesini bekler. (zaten kişisel olarak bende jetonun düştüğü an donun elinde gazete yemek servisini beklediği kare olmuştur)
    yemek başlar bu sırada tankın diğer kadrosu dindar bible (shia labeouf), spanik gordo (michael peña) ve deli fişek coon as (jon bernthal) girer. gordo ve coon as sarhoştur. zaten ikisi don ve norman alman kadınların evine girmeden önce sokakta buldukları fahişeyle birlikte olmuşlardır.
    herkes sofraya oturur ancak gordo ve coon as norman'ın seviştiği alman kıza asılmaya başlar, don bunu engeller.

    don karakteri tam bu sırada tam olarak sam amcadır. protestan, beyaz ırk. ama emri aldında bir tane saf dindar, bir tane spanik, bir tana beyaz ama cahil ve bir tane de eğitimli beyaz (don'a en benzer) karakterler vardır.

    don'un alman kızı koruma müdahalesi ilginç bir tepkiyle karşılanır. evlatlar (!) birden don'un normandiya çıkarmasında masum atları nasıl öldürdüğünü ağlayarak anlatırlar. şefkan dolu baba imajı vahşi baba imajı ile birden yıkılır. zaten gelen emirler herkes yeniden birlikte evden çıkarlar.

    ek-1:filmin en başında norman'a vaftiz edilip edilmediği gibi ilk anda anlamsız bir soru sorulur. filmin sonunda artık düşmanları öldürmeye başlayan norman' machine lakabı verilerek vaftiz edilir. o anda zaten karakterlerin neden lakapla anıldıklarını anlarız.

    ek-2: bir kaç küçük sahne de siyahi askerlere it muamelesi yapıldığı sahneler dikkat çekicidir. çünkü 2. dünya savaşında abd ordusunda siyasi askerler çoğunlukla kamyon şoförü ve istifçi olarak" yer almıştır. (during world war ıı, most african american soldiers still served only as truck drivers and as stevedores... wikipedia)

    şu an hatırlayamadım ama özellikle avrupa'nın işgali sırasında çok belirleyici ve önemli bir ikmal hattında amerikan siyahileri cephe gerisinde ve de tam bir kölelik koşullarında askerlik yapmışlardır. filmin bu duruma ufak dokunuşları ilginçtir.

    --- spoiler ---
276 entry daha
hesabın var mı? giriş yap