114 entry daha
  • iel'i başka okullarla karşılaştırmayın diye yıllarca tekrar ettik ama görünüşe göre pek duyulmadığına göre bir defa daha söylemekten zarar gelmez. hatırlatmak gerekirse iel'den bugüne kadar çeşitli fraksiyonlardan başbakanlar (necmettin erbakan, mesut yılmaz, davutoğlu gibi), ayrıca (buradan itibaren ne kadar aşırı uçlara gittiğine dikkat edin) nihal atsız, münir özkul, savaş dinçel, sait faik abasıyanık, edip cansever, erol evgin, sadri alışık, çeşitli holding patronları (aralarında murat ülker'in de bulunduğu), bir adet ahmet çakar, bir adet de naçizane spacetimereality kulunuz çıkmış (arıyorsanız dahası da var, yazmaya üşendim şimdi). eğitimde iyilik-kötülük kriterinizi bilmiyorum ama okulun mezunlar arası dengesizlikte bir numara olduğu kesin.

    velhasıl, aramızda kemalisti de komünisti de ülkücüsü de dincisi de straight'i de gay'i de ateisti de agnostiği de olmuştur ve her zaman olacaktır (benzer bir siyasi yelpaze hocalar için de geçerli). ve evet, birbirimizi kesip doğramadan mezun olmayı başarıyoruz. arada -alman sistemi sağolsun- analitik düşünme temeli ve topluluk içinde öne çıkıp kendini pazarlama becerisi da veriyorlar. mezunlar ekseriyetle tıp ve mühendislik gibi sayısal bölümlerde okumaya meyilli olup aralarından ileriki yaşlarda türkiye ve dünya ölçeğinde önemli yerlere gelenleri de oluyor. ama bu işin yalnızca bir yönü.

    demek istediğim şu: iel'e gitmek/çoluğunuzu çocuğunuzu tanıdığınızı göndermek gibi bir planınız varsa, buranın homojenlikten uzak, dediğim gibi mezununun ne yöne doğru meyledeceğinin öngörülemediği bir okul olduğunu bilmeniz lazım. amacınız okul yaşantınızı gsl gibi robert gibi nispeten güvenli ortamlarda geçirmek değil, gerçek türkiye'yi öğrenmek/öğretmek olacaksa iel mantıklı bir tercihtir. farkındaysanız bu okulun kapısı hisar'a ya da beyoğlu'na değil, cuma öğlen saatlerinde açık dükkan bulmakta zorlandığınız, elinizde bira şişesiyle ya da kız arkadaşınızla yiyişirken görülürseniz -en iyi ihtimalle- cık cık'lanacağınız cağaloğlu yokuşuna açılıyor. diyeceğimiz o ki iel size akademik bilgiler kadar insan idare etmeyi, yol yordam bilmeyi, gerekli yerde taşı gediğine koymayı, gereksiz yerlerde ise gereksiz kahramanlıklara kalkışmamayı, köprüyü geçene kadar ayıya dayı demeyi, en kısa ve çetrefilsiz yoldan hedefe ulaşmayı yani "hayatta kalmayı" da öğretir. "yontulmamış odun"ları adam ettiği kadar "papyonlu, el bebek gül bebek büyütülmüş tipleri" de adam eder. 2.-3. sınıfa geldiğiniz zaman şu meşhur lise dö sen benua - çeliktepe cengizhan lisesi maçına gidip iki tarafın taraftarıyla da muhabbete girebilecek kadar donanımınız olur.

    bu bilgiler size ışık tutabilecekse ne mutlu.
100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap