26 entry daha
  • görünen o ki bulut bilişim* vb. teknolojiler ile big data denen meret yakın vadede çok önemli olacak. her ne kadar türkiye'de esamesi pek okunmasa bile (toplantılarda 4 bin satırı olan excel dosyalarına "big data" denmesi dışında) bizde bu akımdan nasibimizi alacağız sanırım.

    big data aslında günümüz teknolojilerinden biri. yanında ona mobil, sosyal ağlar ve bulut bilişim eşlik ediyor. bu 4'ü de birbirinin besleyen kavramlar. günümüzde verinin toplanması eskisi kadar önemli değil çünkü yıllarca toplanan veriler fazlasıyla birikti. artık asıl soru verinin nasıl toplanacağı değil toplanan verinin nasıl analiz edileceği. bu gereklilik ise başka bir alan doğurdu. veri bilimi*. veri bilimi disiplinler arası çalışan bir bilim. istatistik ise en büyük yardımcısı. çünkü veriyi analiz etmek için önce veriden değil problemden başlamalıyız. problemi ise istatistiksel yöntemler ile belirleyebiliriz. (model kurma, regresyon denklemi vs.)
    http://www.kiwidatascience.com/…ce-venn-diagram.jpg

    gel gelelim la bu big data'yı ne ile kullanabiliriz kısmına. tabi ki de ilki r. veya python ve sql. bunu bir istatistik ile destekleyeyim. programları bir başka entry'e saklıyorum. henüz ben de çok bilgi sahibi değilim ama fikir vermesi açısından ufak tefek programlardan bahsedeceğim bir sonraki entry'de.

    gel gelelim bir big data uygulamasına. literatüre giren bir amazon var ki herkesin bildiği. amazon'un geliştirdiği öneri sistemi* en büyük örneğidir. biraz daha farklı bir örnek ise google flu trends. ee facebook durur mu tabi yapıştırmış hemen cevabı. bu kadar etkin bir kestirim olmasa da adamlar ilişki öncesi ve sonrası ile ilgili bir araştırma yayınlamışlar. facebook'un bu tarz araştırmaları bir yana 2010 seçimleri için yaptıkları bir deney var. hatta bu sazan.avi 61 milyon kişiyi kapsıyor. özetle facebook'u seçim günü açanların %98'i ekranda "i voted" butonunu gördüler. altında ise arkadaşlarının resimlerini. pek çoğu butona tıkladı. kalan %2 ise 2'ye bölündü. %1'i sadece arkadaşlarının isimlerini gördü diğer %1 ise hiçbir mesaj almadı. sonuç mu? katılanların %20'si oy atarım butonuna tıkladı, arkadaşlarının resmini görmeyenlerin ise %18'i tıkladı. tam inci sözlük ayarında bir sazan.avi.

    son olarak big data meraklıları necmi gürsakal'ın büyük veri kitabını okuyabilirler.
122 entry daha
hesabın var mı? giriş yap