1392 entry daha
  • yaptığı operasyonlarla alakalı bazı konuların murat karayılan'ın anlattıkları ile (bkz: bir savaşın anatomisi) çürütüldüğü kişi.

    bütün bunları doğru kabul edenler için ben de birkaç ekleme yapayım. bilgi olsun.

    ----------------------
    1993 yılında argk'nın açıkladığı savaş bilançosu;

    284' ü yol denetimi olmak üzere 3.173 ayrı noktada argk tarafından eylemler gerçekleştirilmiştir. bunun sonucunda:
    tc askeri güçlerinden 171' i rütbeli olmak üzere toplam 4.456 asker öldü;

    48' i rütbeli olmak üzere 1.836 asker de yaralandı.

    polis, kontra, ajan, işbirlikçi, devlet görevlisi 868 kişi öldü, 343' ü de yaralandı.

    16' sı korucubaşı olmak üzere toplam 1.056 korucu öldü, 674' ü yaralandı.

    tc özel savaş mensubu 881 kişi tutuklandı, 36 asker esir alındı. yapılan yargılama sonucu suçlu görülen tutuklular cezalandırıldı, diğerleri ise serbest bırakıldı. esir askerler ise pkk'nin 15. kuruluş yıldönümü vesilesiyle can güvenlikleri sağlanarak teslim edildiler.

    argk yasalarını ihlal ederek kürdistan'a izinsiz giren 26 turist misafir tutuldu. daha sonra mensup oldukları ülkelerden heyetlerin girişimleri sonucu, can güvenlikleri sağlanarak teslim edildiler.

    bu süre içinde devlet güçlerinin eline geçmeyen cenazeler dahil toplam 796 gerilla şehit düştü. 316 gerilla da yaralandı. bu yaralılardan 12' si esir düştü; esir alındıkları yerde düşman güçler tarafından katledildiler.

    1993 yılı boyunca tc savaş güçlerinden ele geçirilen malzeme vb. şunlardır:

    - 10 adet uçaksavar silahı - 70 adet ağır ve orta otomatik silah - 982 adet uzun namlulu silah - 57 adet lav silahı - 36 adet roketatar - 9 adet havan topu - 3 adet bombaatar silahı - 3 adet karnas (suikast) silahı - 165 adet tabanca

    - bu silahlara ait muhtelif çapta 147.289 adet mermi - 1996 adet şarjör - 106 adet el bombası - 145 mayın

    - 150 kg dinamit lokumu - 167 adet roket mermisi - 121 adet telsiz cihazı - 105 adet dürbün

    - çok miktarda yedek silah parçası ve şeridi, askeri elbise, doküman ve çeşitli askeri malzeme, 4.580.000.000 türk lirası - 17.932 küçükbaş ve 915 büyükbaş hayvan

    ayrıca eylemler esnasında 2 savaş uçağı, 38 helikopter, 36 tank, 119 panzer, askeri ve sivil olmak üzere 864 devlete ait araç imha edilerek savaş-dışı bırakıldı.

    gerilla eylemleri sonucunda; 178 köy toptan ve ayrı köylerden toplam 2.138 kişi koruculuğu bıraktı. gerilla karşısında savunmasını yapamayan 34 askeri garnizon boşaltıldı. askeri amaçlı olarak kullanılan 147 okul ve boşaltılan garnizonlar gerillalar ve halk milisleri tarafından yakıldı. buralar düşman güçlerden arındırılarak gerillanın denetimine alındı. tc'nin kürdistan'daki terörüne karşı 1000' i aşkın protesto gösterisi, boykot, cenaze töreni, kepenk ve kontak kapatma, siyasi kutlama, açlık grevi, yürüyüş vb. halkın başvurduğu eylemler gerçekleştirildi.
    ----------------------

    nasıl? ellerini hiç korkak alıştırmamışlar değil mi? 2 uçak, 38 helikopter, 36 tank. diye gidiyor.

    bir de girişinde "(parti merkez okulunda bir grup argk komutan ve yöneticisi tarafından hazırlanmıştır.)" yazdığı bir kitap var; savaş ve ordu klavuzu isimli burada da yapılan operasyonla ilgili şöyle bir kısım mevcut;

    ------

    1985 ve 1990'dan sonra üçüncü sefer uygulamaya konulan, yeni- den işgal şeklindeki stratejinin ana taktiği ise, alan tutma, gerillayı coğrafyadan söküp atarak belli yerlerde toplama, sürme (örneğin botan'da gerillayı ilk kademe olarak bestler, ikinci kademe olarak beytüşşebap-haftanin hattında toplamak istiyordu), gerillaya araziyi kullandırtmamaktı. daha sonra duruma göre, burada da kuşatma- ya alarak yapabildiği kadar imha etme, darbe vurma veya en azın- dan dar bir alana hapsetmekti. bu taktik, yönelim ve 1994'teki ge- nel saldırı 1985 ve 1990'ın saldırısından farklıdır. örneğin 1985'teki saldırının amacı yeni yeni gelişen gerillayı, küçük gerilla gruplarını, arazinin her tarafını tutarak, nokta operasyonlarını ve pusularla tümden imha etmekken, 1994'deki saldırı ise, savaş güçlerimizin elindeki arazi parçalarını tekrar ele geçirmek, kürdistan'da kaybet- miş olduğu hakimiyetini tekrar sağlamaya çalışmak ve gerillayı sınırlandırmaktı.

    bunun karşısında biz ne durumdaydık? taktik konumumuz bir geçiş sürecinde olduğundan elverişsizlik arz ediyordu. çünkü netlik yoktu. ne tam gerilla, ne de tam hareketli savaş uygulanabilecekti. nitekim bu durum mücadelemizi zorladı. serhat ve dersim gibi i yerlerde gerillayı iyi uygulayamadığımızdan dolayı ağır darbeler aldık.
    serhat'ta savaş, yönetimden kaynağını alan ve zelê kökenli tam bir tasfiyeyi yaşarken, dersim'de parti müdahalesiyle birlikte tak- tikte, daha çok botan tarzının taşırılması temelinde, eylem çeşidini geliştirme yönünde bazı uygulama örnekleri ve eylemliliklerde bir artış görüldüyse de, söz konusu gerçeği değiştirmedi. yine behdinan'da erken hareketli savaş girişimleri yüzünden birçok gücümüz tasfiye oldu. botan'da ise üçbin dolayında gücümüz olmasına rağmen, üçyüzün üzerinde kayıpla sonuçlanan bir direniş savaşı ya da bir savunma savaşı ortaya çıktı. düşman bizi, en azından eski konumlanma tarzıyla alanlardan söktü, yeniden işgal harekatı gerçekleştirdi. güçlerimiz en son haftanin'de toplandı. yani düşman bizi önüne kattı. bize yönelik büyük imha darbesini vuramadı, ama biz de ona karşı gereken sonucu alamadık. parti önderliği'nin deyimiyle savaş “pat” kaldı.

    ------

    "terröristlerin" iddiaları bunlar... var mı bi hareket?

    ekleme; basılı dergide 38 helikopter değil, 38 kobra helikopter yazıyor. 2014 itibari ile tsk 'da 40 civarı cobra var.

    ayrıca konu, araştırmak isteyen tüm kesimlere açıktır. bütün bilgiler argk/pkk'nın basılı dergi ve kitaplarından alınmıştır.
851 entry daha
hesabın var mı? giriş yap