232 entry daha
  • --- spoiler ---

    - insanlar neden şiddeti sever biliyor musunuz? iyi hissettirdiği için tabii ki. insanlar şiddeti son derece tatmin edici bulurlar. ancak tatmin yok olunca, eylemin de içi boşalır. bunu kendi başıma öğrenmedim elbette. yardım aldım.

    -bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri, hayal edip yapabilen insanlar vardır.

    --- spoiler ---

    enigma ile ilgili iki film izlediğim daha önce, birisi 1983 yapımı, diğeri ise 2001 yapımı. fakat alan turing hakkında bir bilgim yoktu. almanlar'ın ikinci dünya savaşı sırasındaki şifreli mesajlarının oluşturulmasını sağlayan makineleri idi enigma. güzel bir film. alan turing gibi bir dehanın milyonlarca insanın hayatını kurtaran bir işi başarması ve savaşı iki yıl erken bitmesini sağlaması sonucunda önemsiz biriymiş gibi kıyıda köşede bırakılması, üstüne üstlük eşcinsellik sebebi ile cezalandırılması ve intiharın eşiğine getirilmesi ingiltere için utanç verici bir durum. operasyon 50 sene gizli kalmış. operasyonun gizli olması, turing gibi bir profesörün kraliyet bilimler akademisinde veya başka bir alanda görevlendirilmemesi oldukça saçma. sadece kullanılmış. 2013 yılında kraliçe tarafından itibarı iade edilmiş. heykeli dikilse az. genç yaştaki intiharı bilgisayarın icadı ve yapabileceği diğer çalışmaları adına kayıp.

    filmde dikkatimi çeken bir hususa değinmeden geçemeyeceğim. turing ile çalışan ekipte ruslara bilgi sızdıran bir ajan var. ve bu ajanın varlığını operasyonu yürüyen kişi biliyor, turing bunu kendisine ilettiğinde de müttefik rusların almanlar karşısında başarı sağlayabilmeleri için bu gerekli, buna göz yumuyoruz diyor. öncesinde ise başbakanları winston churchill'nin dengesizliğinden bahsederek, rusların bilgi almasını istemeyeceğini, o nedenle savaşı kazanmaları için bunların olmasını sağladıklarını turing'e anlatır. başbakanlarının negatif yönleri ülke menfaatlerine zarar vermesin diye belirli bilgileri saklıyorlar ve duruma göre davranarak ülke çıkarlarına göre hareket ediyorlar. bizde bir anda elektrikler gidiyor, çaresini bırak sebebini bulamıyorlar ya da utanıyorlar açıklamaya, yıl olmuş 2015. yüz sene sonra bile yetişemeyiz biz batı'nın bilim ve teknik gelişmişliğine, sistemli mekanizmalara sahip oluşuna. bizde her şey iktidara gelenlerin çalıp çırpmasına, keyfi takılmalarına bağlı, sistem yok, hukuk sözde var, değişiyor gelene göre. adamlarda sistem var, herkes o sisteme ve hukukun normlarına uyuyor.
174 entry daha
hesabın var mı? giriş yap