• nihayet izleyebildiğim film. benedict cumberbatch zaten bizim kıymetlimisss de, oscar'ı alamaması çok da sürpriz değilmiş. bu oyunculuk adına üstüne düşeni yapmadığı anlamına gelmiyor. demek istediğim her ikisi de biyografik filmler olmasına karşın eddie redmayne oyunculuğu göze sokacak şekilde yönetilmiş bir filmde oynadığı için ipi göğüslemiş. yani rolleri değişseler benedict oscar'ı kapardı. bu kadar net. her neyse oscar almış almamış çok da önemli değil. bu arada oyunculuk demişken kadroda keira knightley ve charles dance daha popüler bir ilgiye sahip olmuşlar gördüğüm kadarıyla ama benim cumberbatch'ten sonra favorim, rol alıyorsa o film izlenir dediğim, her daim karizmatik, abartmadan, sakince, görevini on numara yapıp çekilen mark strong'dur.

    the imitation game kötü bir film değil ama burada birçok arkadaşın da belirttiği üzere bazı konularda verilmesi gereken derinlikler yüzeysel geçilmiş. çok değil 15-20 dk daha uzatılarak belki de efsane bir yapıma imza atılabilirdi. alan turing'in çocukluğuna gittiğimiz gibi ölümüne kadar olan anları da görmeliydik ki en vurucu kısım sanırım son sahnesi olurdu. kişilik olarak son derece sıradışı bir karakterken iç dünyasına pek tanık olamadık. düşünün bugün kullandığımız, yaşamımızın olmazsa olmaz parçası haline gelen bilgisayarların temelini atmış bir adamın (ki dünyada bıraktığı izler bununla sınırlı değil), müthiş bir beynin, şu anda medeni ülkeler deyince aklımıza gelen ilk ülkelerden birinde yakın tarihte yaşamış olmasına rağmen geri kafalı bir zihniyet yüzünden resmen heba edildiği çok daha çarpıcı bir şekilde işlenip sunulabilirdi. turing tarihi bir olayda bu kadar önemli rolü olan bir amerikalı olsaydı çok ama çok farklı bir hayat hikayesi izlerdik bu bir gerçek. hele bizde böyle bir adam olsaydı her ilde caddesi, okulu olurdu. adamlardaki önemli adam bolluğu gözü tokluk mu yaratıyor nedir. ibretlik bir gevşeklik resmen.
  • dandik ve abartılmış bir film. imdb halkı 6 puandan daha iyisini hak etmeyecek filmleri sırf based on a true story olduğu için 2 puan daha arttırıyor. bir tür refleks olmuş herhalde bunlarda. (aynı durumu bir başka balon film olan the theory of everything'de de görmüştük.) klişeler silsilesi vardı bu filmde. aşırı zeki ana kahraman, bol bol kendini beğenmişlik, seyirciyi kahramanın müthiş sol dehasına hayran bırakacak saçma sapan sahneler ve klişelerin olmazsa olmazı, kahramanımızın önüne taş koyan kötü adamlar... özgünlük sıfır sıfır sıfır.
    yeri gelmişken belirteyim, benedict cumberbatch'in yakışıklı olduğu iddia edenler hala varsa bu filmi izlesinler.
  • --- spoiler ---

    - insanlar neden şiddeti sever biliyor musunuz? iyi hissettirdiği için tabii ki. insanlar şiddeti son derece tatmin edici bulurlar. ancak tatmin yok olunca, eylemin de içi boşalır. bunu kendi başıma öğrenmedim elbette. yardım aldım.

    -bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri, hayal edip yapabilen insanlar vardır.

    --- spoiler ---

    enigma ile ilgili iki film izlediğim daha önce, birisi 1983 yapımı, diğeri ise 2001 yapımı. fakat alan turing hakkında bir bilgim yoktu. almanlar'ın ikinci dünya savaşı sırasındaki şifreli mesajlarının oluşturulmasını sağlayan makineleri idi enigma. güzel bir film. alan turing gibi bir dehanın milyonlarca insanın hayatını kurtaran bir işi başarması ve savaşı iki yıl erken bitmesini sağlaması sonucunda önemsiz biriymiş gibi kıyıda köşede bırakılması, üstüne üstlük eşcinsellik sebebi ile cezalandırılması ve intiharın eşiğine getirilmesi ingiltere için utanç verici bir durum. operasyon 50 sene gizli kalmış. operasyonun gizli olması, turing gibi bir profesörün kraliyet bilimler akademisinde veya başka bir alanda görevlendirilmemesi oldukça saçma. sadece kullanılmış. 2013 yılında kraliçe tarafından itibarı iade edilmiş. heykeli dikilse az. genç yaştaki intiharı bilgisayarın icadı ve yapabileceği diğer çalışmaları adına kayıp.

    filmde dikkatimi çeken bir hususa değinmeden geçemeyeceğim. turing ile çalışan ekipte ruslara bilgi sızdıran bir ajan var. ve bu ajanın varlığını operasyonu yürüyen kişi biliyor, turing bunu kendisine ilettiğinde de müttefik rusların almanlar karşısında başarı sağlayabilmeleri için bu gerekli, buna göz yumuyoruz diyor. öncesinde ise başbakanları winston churchill'nin dengesizliğinden bahsederek, rusların bilgi almasını istemeyeceğini, o nedenle savaşı kazanmaları için bunların olmasını sağladıklarını turing'e anlatır. başbakanlarının negatif yönleri ülke menfaatlerine zarar vermesin diye belirli bilgileri saklıyorlar ve duruma göre davranarak ülke çıkarlarına göre hareket ediyorlar. bizde bir anda elektrikler gidiyor, çaresini bırak sebebini bulamıyorlar ya da utanıyorlar açıklamaya, yıl olmuş 2015. yüz sene sonra bile yetişemeyiz biz batı'nın bilim ve teknik gelişmişliğine, sistemli mekanizmalara sahip oluşuna. bizde her şey iktidara gelenlerin çalıp çırpmasına, keyfi takılmalarına bağlı, sistem yok, hukuk sözde var, değişiyor gelene göre. adamlarda sistem var, herkes o sisteme ve hukukun normlarına uyuyor.
  • beklediğimden iyiydi film. benedict cumberbatch rolünün hakkını vermiş. kendisini bir başka severim o ayrı. * * imdb puanını hakettiğini düşünüyorum. ben alan turing'in enigma kodlarının çözülmesinde etkisinin bu kadar olduğunu bilmiyordum. kendisi bir deha tamam da gerçekten bu şekilde mi olmuş?
    filmde en hoşuma giden kısımlar joan'ın alan'a evlilik hakkında söyledikleri ve alan'ın çocukken kriptografi hakkındaki düşünceleri.
    "tıpkı konuşmak gibi. insanlar birbirleri ile konuşurken ne demek istediklerini asla söylemezler. başka bir şey söylerler ve senden yalnızca ne demek istediklerini anlaman beklenir. "
  • imdb'deki bazı filmlerin puanlarına aldanılmaması gerektiğini gösteren film.

    halbuki ben oscar adayı olduğu için izlemeye karar vermiştim. o da yanlış karar bence.
  • senaryosu, oyunculuğu ve kurgusuyla, en mühimi dönemi güzel bir şekilde yansıtmasıyla insanı sıkmadan akıp giden bi film...

    bu filmdeki 3 oyuncu da eninde sonunda oscar'ı alır...

    (bkz: benedict cumberbatch)
    (bkz: keira knightley)
    (bkz: matthew goode)

    --- spoiler ---
    modern! ve batılı! ingilizlerin o dönem eşcinsellere bakışı da oldukça hümanistmiş!...
    --- spoiler ---
  • filmi büyük beklentilerle izledim ama sanki bir yerlerde bir şeyler eksikmiş gibi geldi. kabul çok kabaca bir açıklama oldu ama belki de bende meydana gelen "cık olamamış!" hissi büyük bir beklentiyle izlememden kaynaklı olabilir.
    imdb puanına bakarak bir filmi övmem ya da yermem, hatta imdb puanını çok nadir olarak referans yaparım filmlerime fakat filmin imdb puanı çok geldi abi bana. döküdrama şeklinde yarı belgesel tadında tarihi bir film olmuş. savaşın haklısı-haksızı, kazananı-kaybedeni mevzusuna pek dalmamış. bu olumlu yanları. benedict cumberbatch'in oyunculuğuna diyeceğim yok ama the theory of everything filminde yaşadığım hayal kırıklığının aynısını yaşadım bu filmde. bu arada ne dedim ben. kocaman hiçbir şey. *

    filmden birkaç alıntı yapmak isterim izninizle:

    --- spoiler ---

    insanlar neden şiddeti sever biliyor musunuz? iyi hissettirdiği için tabii ki. insanlar şiddeti son derece tatmin edici bulurlar. ancak tatmin yok olunca eylemin de içi boşalır.
    _____
    - beni dövmelerinin tek sebebi onlardan daha akıllı olmam.
    + hayır, seni dövmelerinin sebebi farklı olman.
    _____
    bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri hayal edip yapabilen insanlar vardır.
    _____
    “isteyin size verilecek, arayın bulacaksınız.” matta 7:7
    _____
    normal olmadığının farkındayım ama kim normali sevmiş ki?
    --- spoiler ---
    replikler alıntıdır. kaynak: http://replikler.net/…a-yapay-oyun-replikleri-2014/
  • muhteşem film. 3 ay sonra ingiltere'de olacağım. ilk gideceğim yerlerden biri manchester'deki alan turing heykeli olacak. heykelin yanında olmak bile yeter bana. hayran kaldım.
  • soundtrack albümü çok başarılı filmlerden bir tanesi. toplam 21 adet parcadan olusan album. carrots & peas ve mission adli iki parcanin filmin akisinda cok etkisi oldugu kanaatindeyim. alexandre desplat cok iyi is cikarmis.
  • --- spoiler ---

    şifreyi nasıl çözdüklerini hala anlayabilmiş değilim. yani tamam heil ve hitler kelimelerinin kullanılacağını tahmin edip çözdüler ama o "cilly" olayı ne alaka? neden o adamın her mesajın başında cilly kelimesini kullanması o fikri verdi turing'e? aydınlatacaklar bir mesaj uzağımda.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap