• ıngilizcesi fish and cat olan ıranli yonetmen shahram mokrinin drama filmi. ve temin ederim sozluk uzun zaman sonra izledigim en iyi filmlerden.
    bati ve bireysellik tartismalarinin baska yonden vuku buldugu ıranda, bir grup universite ogrencisinin ucurtma yarismasi duzenlemek uzere kamp yapmasi ve etrafinda donen olaylari anlatan film. tabi boyle yazinca amerikan ergen filmi gibi hissedilmesi olasi. oysa filmdeki goruntuler, zaman gecisleri (aks kaymalari), diyaloglar ve kurgusuyla inanilmazdi. zaten film one shot cekilmis, daha cok tiyatro oyunculari oynamis, oznel anlatimlar ustunde vurgu yapilmis ve ustune ustluk gercek bir hikayeden etkilenerek kurgulanmis (90 sonrasi bazi iran restaurantlarinda insan etinin verilmis olmasi).
    ustune mekan olarak filmin gri bir ormanda ve sonbaharda gecmesi, ve hazar golu/denizi ıran bolgesinin yakinlarinda cekilmis olmasi, klasik alisageldigimiz ıran sinemasi/ oriental goruntu ve beklentileri yerine daha batili bir hava katmis, ama bu mekansal durus elbette filmde siritmamis. nitekim film bu nedeniyle batili bir ırana gecis sureci ve sancilari gibi. mekansal gercekligin, surreal zamansal gerceklikle birlestirilmesi filmde acaip bir etki yaratmis, bu nedenle film sadece goruntuleri ve bu gecisler icin bile anlamadan (!) izlenebilir. zaten hayatimda unutamayacagim karelere sahip bir filmdi.

    bir de hakkinda neden entrynden girilmemis dedigim ve bunu cozemedim, cunku 2014 !f istanbul uluslararası bağımsız filmler festivalinde gosterimi yapilmis, yonetmen gelmis vs. ilginc.
    imdb linki: http://www.imdb.com/title/tt3257072/
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap