7 entry daha
  • napolyon, hitler'dan cok daha dassakli bir amcadir. bir kere komutandir ve avrupanin dort bir yerinde, afrikada vb. sayisiz muharebe komuta edip inanilmaz zaferler kazanmistir. hitler gibi "romi sen suraya rundi sen buraya daliyosunuz" seklinde obersalzberg'daki villasindan emirler vermemistir.

    hitler eline aldiginda cok pis gotu atarak korkak bir yavsak gibi kafasina sikmistir. napolyon eline aldiginda sikerler lan diyip kacarak ordusunun basina geri donmus, tekrar eline alinca ehh peki diyerek kaderini kabullenmistir.

    napolyonda da zalimlik vardir fakat hitler gibi "tum yahudileri oldurup agizlarindaki altin disi sokup eritelim bence cok iyi bi fikir" dememistir.

    tarihe olan etkileri konusunda ikisi de buyuk adam kategorisine girse de napolyon cok daha karakterli, lafinin arkasinda fiziksel benligiyle duran dassakli ve super basarili bir komutanken; hitler'in tek basarisi propaganda ve oratoryodur. butun kuvveti eline aldiktan sonra ulkesini dogru duzgun yonetememis ve ikinci dunya savasi ile almanya'yi cehenneme cevirmis, tum onemli pozisyonlara da kendi gibi basiretsiz, capsiz gerizekalilari getirmis (alfred rosenberg? julius streicher? joachim von ribbentrop?) ve tum "avrupa'yi fethetme" basarisini, kendisinin hic alakasi olmadigi wehrmacht a borclu olan kitipiyoz bir maldir.

    napolyon ile hitler kiyas kabul etmez.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap