9 entry daha
  • ilaçların ve tıp hizmetlerinin pahalı olmasının birkaç farklı sebebi var, bunların bir kısmı devletten bir kısmı piyasadan kaynaklanıyor. misal sgk'nın taban fiyat uygulaması bazı ilaçların fiyatlarının neredeyse iki katına çıkmasına sebep oluyor. eczanelerin camlarında "fiyatların artışından eczaneniz sorumlu değildir" tarzı yazılar, afişler görüyorum sık sık.

    ilaçların üretiminden, hastanelerin/doktorların/polikliniklerin vb bürokratik işlemlerde boğulması da bir etken. mesela ruhsat meselesi insanların daha ucuza ve daha fazla hizmet alabilmesinin önüne geçiyor. bu konuda lösev meselesi ibretlik. bu ruhsat meselesi "bir araba üretilecekse hepsi bmw kalitesinde olmalı yoksa olmamalı" gibi, bırakın hem bmw, hem tofaş olsun, isteyen bütçesine ve isteğine göre istediğini seçebilsin. ki ruhsatı veren, denetimi yapan devlet olmasa bu tüm hastane/poliklinik/doktorların en kötü seviyede hizmet vereceği anlamına gelmiyor, bu denetimi devlet dışı kuruluşlar (stklar ve denetim firmaları) da yapabilir.

    ilaç meselesine geri dönersek burada telif hakkı meselesi önemli rol oynuyor. büyük ilaç firmaları sürekli patent alıyorlar; isimlerin, formüllerin vb patentlerini alarak oyuna yeni oyuncuların girmesini engelliyorlar, bu şekilde daha ucuza ilaç üretip satmanın önüne engel koyuyorlar.

    teknolojinin gelişmesi tıp hizmetlerinin çeşitlenmesine ve gelişmesine olanak sağlıyor. taksicilik için nasıl ki über çıktı ve büyük bir değişim yarattı, über benzeri sağlık hizmeti uygulamaları da ortaya çıkmaya başladı.

    "kanser ilacı neden serbest piyasa?" (kanser ilaçları neden parayla satılıyor anlamında bu galiba) çünkü bu ilaçları geliştirenler yine firmalar ve bunun kendilerine bir maliyeti var. hayır kanser ilaçları serbest piyasa değil devlet tarafından karşılansa yine bedava olmayacak ki, bunu sen ben ödeyeceğiz. mesela sgk'nın yılda 20 milyar tl zarar etmesi durumu var, bu trend böyle devam ederse sürekli daha fazla vergi ödenecek. peki türkiye gibi vergilerin önemli kısmının dolaylı olduğu bir ülkede bu en çok kime etki edecek acaba?

    bedava x insan hakkı değildir, x'e ulaşımda engel olmaması bir haktır.

    fakirleri bu kadar önemsiyorsanız sosyalizmi savunmayın, sosyal demokrasi falan savunun bari yahu.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap