53 entry daha
  • buraya yazan insanların yüzde sekseninin yanlış algıladığı araçtır.

    öncelikle belirteyim, yerli tasarım araç yapmak zor değildir. sanayideki ustalar habire yapıyor bu tür şeyleri. bildiğin toplama pc gibi işte. vestel mühendisliğinden farklı değil.
    aracın hangi parçalarını tasarlayıp yerli malzemeyle üretebildin kısmı önemlidir. elektrik motorunu mu tasarlayıp ürettin, pilini mi, yürüyen aksamı mı? gerçekten bunları yapabildilerse tebrik ediyorum. ama bir kaç yılda, part time takılan öğrencilerle yapılabileceğine de açıkcası ihtimal vermiyorum.
    aracın özelliklerinin uçuk kaçık olduğundan zaten bahsedilmiş. yeterli bir teknik açıklama yapılmadığı için bilemiyoruz tabi. motor gücü, aracın menzili, ivmelenmesi, yakıt tüketimi filan çok abartılı görünüyor. öyle ki, onyıllardır bu teknolojiye yatırım yapan şirketlerin araçlarından bile daha iyi diyeyim, vahamet anlaşılsın.
    yerli araç bahsinde söylemek istediğim asıl şey ise maliyet konusu. bugün belki otuz farklı ülkede otomobil üretiliyor. yerli araç üretmek de zor değil. eğer farklı bir teknolojiyle ya da çok düşük maliyetle araç üretmenin bir yolunu bulabilirseniz, onu söyleyin. bugün, yeter ki sen yerli araç üret vergi almayacağız diye garanti versinler bana, ben bile üç seneye şahane araçlar üretip elli, altmış bine satıp iç piyasayı ele geçiririm. yüz bine satılan araca bakıyorsun fabrika çıkış fiyatı zaten otuzbeş bin. ben de çok çok verimsiz çalışıp kırkbeşe üretirim vs.

    yani, farklı bir teknolojik buluşa ya da maliyet düşürecek önemli bir inovasyona dayanmadıkça yerli otomobil üretmek mantıklı değildir bence.

    hacettepeli arkadaşları da her türlü destekliyor ve başarılar diliyorum. bir de detaylı açıklama rica ediyorum aracın yerlilik oranları ve gerçek performans verileri konularında.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap