• hacettepe'nin ürettiği yerli, spor, elektrikli otomobil "evt s1".
    18 liralık enerji ile istanbul'a gidebilen araç, elektrikli otoya hızlı bir giriş olarak görülüyor.
    kaynak;
    otomobilin diğer görselleri;
  • işte bize bunlarla gelin ölümüne destekleyelim. vadesi dolmuş benzinli motorların üretimine 5 yıl sonraya gün vermekle olmuyor bu işler.

    reyiz boşa dememiş hayatta en hakiki mürşit ilim'dir, fen'dir diye. nerede barzo sürüsünün çakma cadillac' ı nerede bu..

    edit: hafif tesla esintileri var ama yerler o esintiyi. aracın motorunu yapsınlar yeter, dizayn arak olsa da olur. sonrası gelir zaten.

    (bkz: seri yerli otomobil üretimi/@uuykaf)
  • çağrıştırdığı isim için (bkz: ats2)

    fakat gençlerin de hakkını vermek gerek. gerçek yerli oto bu.
  • rafa kaldırılmıştır.

    ¨evt motor destek gelmediği için faaliyetlerine son vermek zorunda kalmıştır. evt s1'in akıbeti devrim arabaları gibi olmuştur. bize manevi destek veren halkımıza teşekkür ederiz.¨
  • şu projeye destek vermeyen devlete yazıklar olsun. bu proje nasıl rafa kaldırılır ya.
  • nedense bu tip arabalar hep spor olmak zorunda sanki. yap şöyle bir aile arabası da alalım.
  • şaşıracaksınız belki ama..

    başta sanayi bakanlığı olmak üzere akp'nin pek hoşuna gitmemiş projedir. ve bu tavırlarını, evt s1 projesi altına imza atmış olan kişi ve kurumlara çok net biçimde çeşitli şekillerde göstermişlerdir.

    neden hoşa gitmediğini tahmin etmek zor değil. ortada sanayi bakanı tarafından tanıtılan gibi yalan değil gerçek bir prototip var. elektrikli. geliştiricileri tarafından trafiğe çıkmaya %95 hazır olduğu söyleniyor. yapan bu işe gönül vermiş kendi çapında minik bir firma, üniversite teknokent teşebbüsü.

    halbuki akp'li bakanın %100 yerli diye medyaya tanıttığı öyle mi. bir gün "prototip" olduğu iddia edilen şey için bakan hemen ertesi gün "bitmiş hali kesinlikle buna benzemeyecek" dedi. zaten bizzat yurtdışından türkiye'ye getirilmiş, 2008'de üretimi durdurulmuş, içten yanmalı motorla çalışan bir arabaydı. yapan saab.

    yani tam akp zihniyetinin istediği gibi:
    - saab (ve diğer iştahı kabaran büyük yabancı firmalar) tarafından bakanlığı ve ilgili bürokratları "ikna etme" süreçlerinde ziyadesiyle memnun etmeye uygun
    - elektrikli araba haline getirinceye kadar onlarca ihaleye çıkarak "havuz"lara para akıtmaya, ihale süreçlerine bulaşacak bilirkişilere, bürokratlara, alayına "kaynak sağlamaya" uygun

    türkiye sahip çıkmazsa akp tarafından yeni bir "devrim arabaları"na dönüşmesi an meselesidir evt s1 hikayesinin.
  • tebrikler tebrikler yine tebrikler.

    türkiye'nin ihtiyacı olan şey işte budur. bu yolda çalışmak kafa yormak dahi bir ibadettir. ümid ederim ki bu güzel ürünün seri olarak üretilmeye başladığı, tasarımı ve donanımıyla dünya piyasalarında fark yarattığı günleri görürüz.
    karşılaştırmalı üstünlükler teorisi bağlamında bu çabaların yanlış olduğu dile getirilmiş. böyle kaygılar taşıyan arkadaşlar teoriyi tekrar gözden geçirsinler. bu konuda senden daha üstün olanlar var bunu sen üretme gibi mutlak bir durum yoktur o teorilerde.
    tam tersine türkiye ekonomisi gibi üretim yapmaya aç ve dahi muhtaç ekonomiler için bu yatırımlar son derece hayati faydalar ortaya çıkarabilir.
    bu projeyle örneğin türkiye yepyeni bir üretim disiplini ve kültürüyle tanışabilir. işin kritik bir tarafı da alternatif enerji kaynaklarının kullanılması konusunda bilgi ve birikim (know how) edinmek ve bunları somut ürünlere dönüştürme becerisi kazanma fırsatı sunmasıdır.
    ilk defa olarak çok yakın olduğumuzu hissettim, sırf bunun için bile emeğini ortaya koyan herkese teşekkürler.
  • top gear'a çıkart, sırıtmaz. oyle güzel olmuş. ellerinize sağlık çocuklar.
  • buraya yazan insanların yüzde sekseninin yanlış algıladığı araçtır.

    öncelikle belirteyim, yerli tasarım araç yapmak zor değildir. sanayideki ustalar habire yapıyor bu tür şeyleri. bildiğin toplama pc gibi işte. vestel mühendisliğinden farklı değil.
    aracın hangi parçalarını tasarlayıp yerli malzemeyle üretebildin kısmı önemlidir. elektrik motorunu mu tasarlayıp ürettin, pilini mi, yürüyen aksamı mı? gerçekten bunları yapabildilerse tebrik ediyorum. ama bir kaç yılda, part time takılan öğrencilerle yapılabileceğine de açıkcası ihtimal vermiyorum.
    aracın özelliklerinin uçuk kaçık olduğundan zaten bahsedilmiş. yeterli bir teknik açıklama yapılmadığı için bilemiyoruz tabi. motor gücü, aracın menzili, ivmelenmesi, yakıt tüketimi filan çok abartılı görünüyor. öyle ki, onyıllardır bu teknolojiye yatırım yapan şirketlerin araçlarından bile daha iyi diyeyim, vahamet anlaşılsın.
    yerli araç bahsinde söylemek istediğim asıl şey ise maliyet konusu. bugün belki otuz farklı ülkede otomobil üretiliyor. yerli araç üretmek de zor değil. eğer farklı bir teknolojiyle ya da çok düşük maliyetle araç üretmenin bir yolunu bulabilirseniz, onu söyleyin. bugün, yeter ki sen yerli araç üret vergi almayacağız diye garanti versinler bana, ben bile üç seneye şahane araçlar üretip elli, altmış bine satıp iç piyasayı ele geçiririm. yüz bine satılan araca bakıyorsun fabrika çıkış fiyatı zaten otuzbeş bin. ben de çok çok verimsiz çalışıp kırkbeşe üretirim vs.

    yani, farklı bir teknolojik buluşa ya da maliyet düşürecek önemli bir inovasyona dayanmadıkça yerli otomobil üretmek mantıklı değildir bence.

    hacettepeli arkadaşları da her türlü destekliyor ve başarılar diliyorum. bir de detaylı açıklama rica ediyorum aracın yerlilik oranları ve gerçek performans verileri konularında.
hesabın var mı? giriş yap